På måndagen gick statsradion ut med en halv ursäkt till ”de som tagit illa vid sig” av benämningen ’swishhora’. Enligt kanalchefen och ansvarig utgivare har medarbetaren missförstått ordet hora.

Det var i samband med att P4 Stockholm presenterade Språkrådets nyordlista som statsreportern Ola Gäverth inte kunde hålla sina personliga åsikter borta från den skattefinansierade public service-aktörens sändning. Gäverth använde ordet ”swishhora” för att beskriva konkurrerande journalister inom alternativmedia.

– Någon som säger sig vara journalist och som inte tillhör ett mediehus men som tar in pengar, eh… via Swish alltså. Man tigger pengar helt enkelt för att få fortsätta och verka. Jag kallar dem ju swishhora, sade Gäverth i sändningen.

LÄS ÄVEN: Ny rapport: SVT och SR fälls uteslutande för vänsterliberala vinklingar i politiska ämnen

Sofia Taavitsainen är kanalchef och ansvarig utgivare för P4 Stockholm och hon kommenterar nu Gäverths utspel men genom att enbart nämna honom som ”medarbetaren”. Enligt Taavitsainen har Gäverth ”missförstått ordets innebörd helt” och att det i en direktsändning kan ske misstag.

Vidare förmedlar hon att redaktionen vare sig står bakom ordvalet eller resonemanget men däremot presenteras ingen ordentlig ursäkt utan istället förmedlar ansvarig utgivare att Gäverth ”ber om ursäkt till de som tagit illa vid sig”.

Gür: ”Tack till Moderaterna och Kristdemokraterna”

I ett inlägg på Facebook kommenterar journalisten Thomas Gür svaret från statsradion genom att tacka Moderaterna och Kristdemokraterna för att ha röstat ja till deras finansiering via skattesedeln utan att ställa krav på innehåll och kvalitet.

Gür poängterar även att ”om det fanns en gnutta journalistisk professionalism borde statsradion”:

a) Undra vad det är för medarbetare statsradion har som inte förstår ords innebörd ”helt” – ”hora” torde vara ett av de mest omskrivna och väldefinierade begreppen i det svenska språket vid det här laget. En medarbetare vid radion som inte vet vad ledet ”hora” har för innebörd helt (eller delt) när han kallar andra journalister för ”swishhora” skall inte vara kvar som medarbetare, på grundval av uppenbar inkompetens vad gäller språkkunskaper, i ett mediebolag – allra minst ett statligt. Som ofrivillig finansiär av verksamheten kräver jag att vederbörande entledigas.

b) Notera den så kallade ”icke-ursäkt-ursäkten” – den ångerfulla medarbetaren ”ber om ursäkt till de som tagit illa vid sig” – alltså inte ”ber om ursäkt” punkt eller ”ber om ursäkt för sitt obetänksamma uttalande”. (När man säger något med innebörden att ”ifall något som jag har sagt har gjort att du tagit illa vid dig, ber jag om ursäkt”, är det ingen ursäkt – det är advokatyr av sämre sort.)
Sparken, säger jag. Jättesparken.

c) Här borde givetvis statsradion själv, om den besatt en gnutta journalistisk professionalism, fråga i) Men hur kan en medarbetare vid radion inte veta vad ordet ”hora” har för innebörd? och ii) Det som framförts är väl ändå ingen ursäkt? Tänker inte du, Sofia Taavitsainen, kanalchef och ansvarig utgivare, kräva en ordentlig ursäkt av din medarbetare? iii) Hur kommer det sig att du inte kan berätta om konsekvenserna för dina finansiärer – det vill säga svenska folket som tvingas betala verksamheten över skattesedeln? Är det inte deras rätt att få reda på hur resurserna hanteras?

https://www.facebook.com/thomas.gur.5/posts/2893637497354424

LÄS ÄVEN: SVT:s egna medieexperter slår fast: ”Inga tecken på politisk snedvridning i public service”