Tidigare Sveriges Radio-profilen Negar Josephi meddelar att hon hoppat av Bulletins nyhetsredaktion. Beskedet kommer efter att nyhetssajten anklagats för plagiat. För Samnytt berättar Negar att hon inte kom överens med redaktionschefen Henrik Sjögren.
– Jag hade andra krav på hur man gör nyhetsjournalistik, säger hon.

Det var igår som Dagens Nyheter uppmärksammade att ett tjugotal artiklar som publicerats av Bulletin sedan lanseringen 22 december varit helt eller delvis plagierade. Nuvarande chefredaktören Ivar Arpi skyllde fadäsen på en ”omogen organisation”.

– Det var fel person som sattes på fel uppgift med fel hjälp från chefs- och redaktörshåll, sade han till DN.

Nu meddelar Negar Josephi, som rekryterades till Bulletin i början av december, att hon hoppade av nyhetsredaktionen redan innan årsskiftet. ”Av flera skäl slutade jag arbeta på Bulletins nyhetsredaktion i december 2020. Jag har inte plagierat några texter och jag kommer inte jobba på den nyhetsredaktionen igen”, skriver hon på Twitter.

Inget med plagiatanklagelserna att göra

När Samnytt pratar med Negar Josephi dementerar hon att hon på något sätt haft något med plagiaten att göra.

– Ingenting. Ingenting. Nej då, säger hon.

Istället ska det ha handlat om en intern konflikt mellan henne och redaktionschefen Henrik Sjögren.

– Jag hade andra krav på hur man gör nyhetsjournalistik. Det är pressetik och hur man gör daglig nyhetsjournalistik. Hur arbetsledningen förs, säger hon till Samnytt.

– Jag tycker inte att jag och Henrik Sjögren kom överens om hur man ska göra nyhetsjournalistik. Han hade andra reportrar, så det är inte så att han fällde några tårar.

”Alla vet vad problemet är”

Sara Choghrich rekryterades till Bulletin i december förra året, ungefär samtidigt som Negar Josephi. Båda två har en bakgrund på statsradion.

– Jag och hon jobbade på Ekot tillsammans, berättar Sara Choghrich för Samnytt.

Choghrich avfärdar Negar Josephis anklagelser mot Bulletin. Hon menar att det finns andra anledningar till den tidigare kollegans avhopp än brister i nyhetsarbetet eller pressetiken.

– Om du pratar med alla oss på tidningen, så vet alla vi vad problemet är. Och hon har varit. Hon har varit, säger hon och tystnar.

– Nu vill inte jag uttala mig och att det ska stå i tidningen om det här, du får prata med Ivar helt enkelt, fortsätter hon.

Därefter svarar inte Sara Choghrich på fler frågor.

– Jag vill inte prata med någon innan jag pratat med Ivar, och Ivar har sagt att vi ska hänvisa till honom, säger hon.

Samnytt har gjort flera resultatlösa försök att nå såväl chefredaktören Ivar Arpi som redaktionschefen Henrik Sjögren.