Sri Lanka ställer in betalningarna av sin statsskuld på 51 miljarder dollar, motsvarande nästan 500 miljarder kronor. Det rapporterar flera medier.

Sri Lanka har en längre tid plågats av ekonomiska problem som kraftigt förvärrats under coronapandemin. Sedan januari 2020 har landets reserv i utländska valuta minskat med 70 procent, skriver Reuters.

– Vi har kommit till en punkt där skuldbetalningar är svåra och omöjliga. Det bästa vi kan göra är att strukturera om skulden för att undvika en hård konkurs, säger landets nytillträdde riksbanksdirektör Dr. P Nandalal Weerasinghe, enligt Hindustan times.

Hoppas på IMF

Ungefär halva statsskulden består av medel som regeringen i Colombo lånat upp på marknaden. Resterande del är lån från utländska aktörer där Kina och Japan är stora och viktiga långivare, liksom Världsbanken och Asiatiska utvecklingsbanken.

Sri Lanka hoppas nu på hjälp från Internationella valutafonden (IMF) för att ta sig ur den ekonomiska krisen. Enligt IMF kommer förhandlingar mellan valutafonden och den lankesiska regeringen hållas under april.

Matbrist och social oro

Den ekonomiska krisen har lett till att Sri Lanka fått problem att betala för grundläggande importprodukter som mat och bränsle. Det i sin tur har lett till social oro och att soldater stationerats ut vid bensinstationer.

Enligt Indian Express råder matbrist, men ingen svält, i Sri Lanka. Människor köar till statsägda lågprisbutiker som säljer ris, linser, mjöl och mjölkpulver eftersom dessa säljer varorna till subventionerade priser. I privatägda butiker är matpriserna mångdubbelt högre.

LÄS ÄVEN: Våldsamma protester i Peru mot höga kostnader och inflation