310 stycken är på tisdagsmorgonen den senaste reviderade siffran över antalet döda efter de islamistiska terrordåden på Sri Lanka. När diverse världsledare kommenterade massakern tycks många av dem följa nya gemensamma riktlinjer. Under helgen reagerade många på att både Hillary Clinton och Barack Obama med flera kallade offren ”påskdyrkare”. Även i Sverige var skillnaden mot hur politiska ledare uttryckte sig jämfört med terrordådet i Christchurch, Nya Zeeland nyligen påtaglig.

Igår uppmärksammade Samhällsnytt hur kristna blev ”påskdyrkare” då bombdåden pliktskyldigt skulle fördömas. Medan svensk media traditionsenligt lade ned alla resurser på att så uppfinningsrikt som möjligt runda och omskriva fakta, och bland annat kallade de islamistiska terroristerna för ”militant grupp”, hade politiker både internationellt och på hemmaplan alla bestämt sig för att följa nya riktlinjer.

I Sverige blev kristna reducerade till ”troende” av C-ledaren Annie Lööf.

Med ett hjärta påminde FI-ledaren Gita Nabavi om att ”ingen föds till självmordsbombare”. Några veckor innan var hon dock noga med att understryka att det rörde sig om en påstått ”högerextrem terrorist”.

Clinton och Obama var långt ifrån de enda Demokraterna med samma problem.

Att så många på vänsterkanten samtidigt fått uppenbara svårigheter med att uttala ordet ”kristna” är något Tucker Carlson tog upp i sitt tv-program för ett par dagar sen.