philip botström ssu

SSU:s ordförande Philip Botström. Foto: Jonatan Svensson Glad // CC-BY-SA 4.0.

Inrikes

SSU lockar nya medlemmar med pengar och presentkort

Publicerad 9/12/2019
Annons

Sveriges i särklass rikaste politiska ungdomsförbund, med en intäkt på 60 miljoner kronor i fjol, arrangerar evenemang över hela landet med tävlingar där man kan vinna tusentals kronor – men bara om man är medlem. Man riktar särskilt in sig på ”nyanlända och invandrare”.

– Vi vill nå unga som inte vanligtvis engagerar sig politiskt, säger SSU Hallands ordförande Anton Karlsson till Kvällsposten.

Utöver kontanter i pris lottar man även ut presentkort till klädbutiker och elektronikaffärer, biocheckar och till dom som förnyar sitt medlemskap utlovar man en ”goodiebag”.

Alla måste få möjligheten att delta och påverka samhället, ”även nyanlända och invandrare”, skriver ett distrikt. Inför fotbollsturneringen man anordnar gör man klart att laget måste ha medlemmar i SSU för att ha en chans att få priser och desto fler medlemmar, desto större kan priset bli.

I ett annat distrikt utlovar man 1 500 kronor i förstapris och 1 000 kronor till tvåan. Alla kan delta men bara medlemmar kan vinna.

Metod för att öka bidraget
– MUCF:s (Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor) bidrag baseras bland annat på antalet medlemmar. Det kan vara ett motiv att få upp siffrorna över antalet medlemmar, säger Malena Rosén Sundström, universitetslektor vid Statsvetenskapliga institutionen på Lunds universitet, som ställer sig tveksam till SSU:s metoder.

– Att vädja till materiella incitament för att locka nya medlemmar… Om man tänker hur SSU ställer sig ideologiskt är det oförenligt att anamma den här typen av tänkande för att locka medlemmar.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
644Demonstration mot svenskt WHO-medlemskap
Annons