kalle-dussin-klimat-greta
Inrikes

Stadsdirektör kampanjar för att byta Karl XII-staty mot Greta Thunberg

Publicerad 6/18/2020
Annons

Den tidigare stads- och kulturhuvudstadsdirektören Jan Björinge kampanjar för att statyn föreställande Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm ska bytas ut mot en föreställande klimatalarmisten Greta Thunberg.

Samhällsnytt har tidigare uppmärksammat statyaktivismen som kommit till Sverige i samband med den ras-centrerade vänsterrörelsen Black Lives Matters framfart. Vi kunde som första tidning rapportera om hur den med Raoul Wallenbergpriset belönade ”antirasistiska” aktivisten Lovette Jallow med ursprung i Gambia krävt att statyer av den världsberömde botanikerna Carl von Linné ska försvinna från det offentliga rummet i Sverige, då han enligt henne ska betraktas som ”rasbiologins fader”.

LÄS ÄVEN: Aktivist uppmanar att riva ner svenska monument: ”I know the Carl von Linne statures are shaking right now”

”Freda allmänheten från symboler för onda gärningar”

Statyaktivisterna i Sverige riktar nu in sig även på Sveriges tidigare konung Karl XII. Jan Björinge, tidigare stadsdirektör och kulturhuvudstadsdirektör, har författat en debattartikel som Aftonbladet valt att publicera i vilken han föreslår att statyn byts ut mot en av den kontroversiella klimatalarmisten Greta Thunberg.

Detta eftersom man ska ”freda allmänheten från symboler för onda gärningar och förlegade värderingar i allas vårt offentliga rum”. Istället föreslår Björinge att landets parker och torg fylls med sådant som främjar sammanhållningen och den goda samhällsandan.

”Bidragit till en mänskligare och mer hållbar värld”

Vidare anser Björinge att det inte behöver vara dramatiskt att ta bort statyer eftersom dessa sedan kan ersättas med digitalteknik i form av bilder genom QR-koder för de som är intresserade av att se vad för staty som tidigare stod på platsen.

Då riksantikvarien inte kan påverka Stockholms statyutbud vänder jag mig direkt till stadsfullmäktige med mitt förslag: Ta bort envåldshärskaren Karl XII och ersätt honom med klimataktivisten Greta Thunberg eller åtminstone med diplomaten och fredspristagaren Dag Hammarskjöld! Bägge har bidragit till en mänskligare och mer hållbar värld.


Jan Björinge. Foto: Faksimil Facebook

LÄS ÄVEN: SvD uppmärksammar affärerna bakom Greta Thunberg – två månader efter att de avslöjats

authorimage

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
630Studie: Covidvaccin kopplas till ökad dödlighet
Annons