Då många av de ”ensamkommande flyktingbarn” som kom under migrantkrisen 2015 först nu påstås vara vuxna, och många studerar i enlighet med den så kallade gymnasielagen samtidigt som bostäder saknas, går Stockholms stadsmission ihop med Uppsala stadsmission för att försöka få fler privatpersoner att hyra ut bostäder eller rum till dessa.

– Dessa personer behöver en trygg plats för att kunna sina gymnasiestudier på. De behöver ett tryggt boende i minst sex månader för att kunna koncentrera sig och för att slippa vara oroliga, säger Johanna Rudberg Hagström, som arbetar som socialchef vid Uppsala Stadsmission.

LÄS ÄVEN: Centerpartiet säger ja till förslaget om att ge ’ensamkommande’ ny chans att stanna

Målsättningen med hyresförmedlingen är att hitta 300 boenden i Stockholm och Uppsala innan årsskiftet.

– Det är ännu svårare för den här målgruppen att hitta bostad då man saknar kontaktnät och man kanske inte har kunskapen om det svenska samhället.

Förmedlingen kan dock få svårt att hitta de önskade boendena. När Samhällsnytt för en tid sedan undersökte svenskarnas vilja att öppna dörren till sina hem för migranter var det många som sa sig vara villiga att göra detta så länge frågan var hypotetisk. När det kom till kritan var det dock ingen som var beredd att inhysa en bostadslös migrant.

23 miljoner
I april avslöjades att styret i Stockholms stad, bestående av alliansen och Miljöpartiet, avsätter 23 miljoner kronor för bostäder till ”ensamkommande” afghaner. Ytterligare tre miljoner avsattes för att anställa aktivister som ska passa upp på dessa.

Inför vintern 2018/19 öppnade Uppsala kommun ett speciellt härbärge endast för hemlösa ”ensamkommande”.