Spik

Faksimil Facebook

Inrikes

Stal hjullastare, välte bil och krossade garage

Publicerad 4/26/2020
Annons

Under natten till söndagen stal en man i Habo, utanför Jönköping, en hjullastare och gav sig iväg på vansinnesfärd. Bland annat välte han en personbil, körde sönder ett garage och stal slutligen ytterligare en bil innan han stoppades av en spikmatta som polisen lagt ut på vägen mot Jönköping.

– Det har varit lite cirkus i Habo i natt kan man säga, berättar Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen, för SVT.

Larmet kom strax innan två på natten. Någon hade stulit en hjullastare från en gård utanför Habo. Enligt lantbrukaren som äger fordonet hade tjuven brutit sig in på kontoret, letat upp nycklarna och sedan kört iväg med lastaren.

Oljudet väckte lantbrukaren som snabbt följde efter hjullastaren i sin bil. När de nått Habo centrum spårade allting ur.

Tjuven ska enligt polisen ha försökt köra på målsägaren med hjullastaren. Därefter ska han ha vält en personbil vid en butiksparkering, kört in på en närliggande tomt och där kraschat in i ett garage som demolerades totalt. Där försökte tjuven tvinga till sig en bil men misslyckades.

Efter en kort flykt gjorde han ett nytt försök att stjäla en annan bil och lyckades denna gång. Enligt Torbjörn Lindqvist, vakthavande befäl vid polisen, stoppade tjuven fordonet, tvingade ut de två personer som satt i det och körde därefter från platsen.

Sprejad och bojad

En stor insats inleddes för att få stopp på mannen. När polisen fick syn på den stulna bilen försökte förövaren köra ifrån dem och en biljakt inleddes. Han lämnade Habo och körde mot Jönköping i hög hastighet. Vägen spärrades av och spikmattor placerades ut.

Vid 02.30-tiden tog vansinnesfärden slut och tjuven, som knapphändigt beskrivs vara en man i 35-årsåldern, kunde gripas.

– Han blev sprejad och bojad, säger polisens presstalesperson Björn Öberg, till Jnytt.

Det kommer bli en mängd brottsrubriceringar i det här ärendet meddelar polisen, bland annat är mannen misstänkt för försök till mord, grovt rån, grov skadegörelse och grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel.

”Kör! Kör!”

Lyckligtvis har inga personskador kommit till polisens kännedom i samband med mannens framfart. Däremot tvingades familjen, vars garage demolerades, fly i full panik.

– Vi flydde ut ur huset och in i en bil och skrek: Kör! Kör!, förklarar mamman i familjen för SVT.

Hon berättar att de vaknade mitt i natten av ett väldigt dån och såg sedan den stora maskinen gå lös på staketet och trädgården. Därefter kraschade den in i garaget på tomten.

Enligt mamman höll mannen på ”ett bra tag och vandaliserade”. Med rädsla för sina liv väckte föräldrarna sina barn och flydde ut ur huset. Familjen sprang så fort de kunde ut på gatan och vidare till nästa gata. Där såg de en bil som det satt någon i. De kastade sig in och skrek: ”Kör! Kör!”.

Mannen i bilen visade sig vara ägaren till den stulna hjullastaren. Han tog med sig familjen hem till gården, där de stannade över natten.

På morgonen åkte de hem till sitt hus igen och fick se förödelsen i dagsljus. Utöver det förstörda staketet, den upprivna tomten och det krossade garaget har även vattenförsörjningen till huset gått sönder.

Än så länge är mannens motiv en gåta för polisen. På frågan varför han gjorde allt detta svarar Lindqvist:

– Om jag hade svar på det skulle jag nog få nobelpris i någonting. Jag kan inte säga någon anledning till varför gärningsmannen har fått för sig att hitta på allt det här.

authorimage

Almgren
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
847Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons