Elkrisen har slagit hårt mot hela samhället och oron växer inom tillverkningsindustrin. Fyrdubblade elpriser har drabbat stålsmidesföretaget Bharat Forge i Karlskoga hårt. Företaget riskerar nu tvingas lägga ner verksamheten.

Ugnarna på Bharat Forge är eldrivna och förbrukar cirka 60 000 megawattimmar per år. De höga elpriserna har ökat produktionskostnaderna med mångmiljonbelopp på kort tid. Nu råder panik inom företaget både hos ledningen och bland de anställda.

– Vi kan inte bära de här kostnaderna, det är helt omöjligt, säger platschefen Niklas Blom.

Företaget tillverkar bland annat vevaxlar och framaxelbalkar till Volvo och Scania. Blom säger att fortsatt produktion hänger på att förhandla fram nya avtal med kunderna, vilket är en utmaning då företagen alltid kan välja att lägga produktionen i andra länder.

LÄS ÄVEN: Elpriset sänker Sveriges största tomatproducent

”Produktionen kan flyttas till låglöneländer”

– Tyvärr leder det till att vi i Sverige tappar i konkurrenskraft mot låglöneländer. I slutänden kommer affärer att försvinna från Sverige. Våra anställda mår jättedåligt. Och mår våra anställda jättedåligt över det här så kommer inte företaget att må bra heller, säger Niklas Blom.

Han är dock positiv till att förhandlingarna kommer att lyckas, även om ”vägen dit är lite brokig”. Samtidigt efterfrågar Blom stödinsatser från regeringen och menar att det är bråttom.

– Ingen kommer att klara av det här. Vi kommer komma in i en sorts ekonomisk kris i Sverige. Det blir en kollaps, säger Niklas Blom till Svt.