Företrädare för tre kvinnliga löpare i gymnasiet har i Connecticut lämnat in en federal stämning för att försöka blockera trankvinnors deltagande i kvinnosporter då man anser att de har ett biologiskt övertag.

Transkvinnors deltagande i kvinnosporter i USA har blivit en omdiskuterad fråga som många menar ställer konsekvenserna av en politisk korrekthet som gått för långt på sin spets. Med sitt biologiska övertag vinner transkvinnorna alltid överlägset över de biologiska kvinnorna – i vissa fall som i kontaktsporter med förödande resultat. Initialt var det mest konservativa röster och debattörer som uppmärksammade fenomenet, men nu börjar även många som drabbas av det protestera.

Selina Soule på Glastonbury High School, Chelsea Mitchell på Canton High School och Alanna Smith på Danbury High School representeras samtliga av den ideella konservativa organisationen Alliance Defending Freedom. Man menar att tillåta idrottare med manlig anatomi tävla har berövat trion priser och möjligheten till stipendium.

– Mentalt och fysiskt vet vi utkomsten redan före loppet börjar, säger Smith.

– Den biologiska orättvisan försvinner inte bara för vad någon tror om könsidentitet. Alla tjejer förtjänar chansen att tävla med rättvisa förutsättningar.

Kan vara olagligt

Att tvinga flickor är bli åskådare inom sina egna sporter går helt emot en federal lag ämnat för att skapa likvärdiga förutsättningar för kvinnor inom utbildning och sport, säger advokat Christiana Holcomb. Hon menar också att statens policy backar tillbaka 50 års framsteg för kvinnor.

På Connecticut Association of Schools-Connecticut Interscholastic Athletic Conference, som man stämmer, hänvisar man till statens antidiskrimineringslag som stipulerar att studenter av skolan måste behandlas som det kön de identifierar sig med.

Mer specifikt handlar stämningen om Terry Miller och Andraya Yearwood, två transkvinnor som regelbundet utklassar sina motståndare. Tillsammans har de vunnit 15 mästerskap för kvinnor sedan 2017.

– Vår dröm är inte att komma tvåa eller trea, men att vinna rättvist. Allt vi ber om är en rättvis chans, säger Mitchell.