2006 sände SVT Uppdrag granskning ett program om så kallade apatiska barn som i en ny rapport får stark kritik för att ha gjort ”bilden av problemet med de apatiska barnen förenklad och ensidig, för att inte säga vilseledande”.

Programmet ska ha syftat till att granska en statlig utredning som gjorts gällande asylsökande barn med påstått utmattningssyndrom. Enligt journalisten Johan Åsard, före detta chef på TV4:s Kalla Fakta, gjordes flera felaktiga påståenden i programmet, bland annat att man inte berättat om alla omständigheter som omgav de apatiska barnen. Exempel på detta är att de flesta barnen plötsligt tillfrisknade så fort familjen fick uppehållstillstånd.

LÄS ÄVEN: Läkare: ”Gellert Tamas och media ansvariga för tortyren av ’apatiska flyktingbarn’”

– En förklaring skulle kunna vara att de som gjorde programmet led av ”confirmation bias”. Man sökte bara uppgifter och fakta som bekräftade den uppfattning man redan hade, säger Åsard till SVT Nyheter.

Programmet sändes då frågan fortfarande var extremt tabubelagd, precis som frågan om så kallade ensamkommande flyktingbarn skulle bli innan även den till slut avslöjades vara till stora delar en bluff där såväl myndigheter som media spelat med.

LÄS ÄVEN: De ’apatiska barnen’ berättar om hur de tvingades spela sjuka för att familjen skulle få uppehållstillstånd

Sedermera har vissa av barnen som utsattes för den tortyrliknande behandlingen trätt fram och berättat om sina upplevelser.

Journalisten Ola Sandstig är en av dom som avslöjat det cyniska spelet kring barnen och dess konsekvenser. Det var efter hans artikel i magasinet Filter hösten 2019 Uppdrag gransknings redaktion själva tillsatte utredningen.

”På Uppdrag gransknings redaktion tar vi nu Åsards samlade synpunkter med oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete. Vi sitter just nu och jobbar vidare med frågan om hur vi kan säkerställa att vi i våra reportage verkligen får med det som är relevant och viktigt i en granskning, inte minst aspekter som problematiserar de resultat som vi får fram i vårt granskande arbete. Den ambitionen är i ständig utveckling på redaktionen,” skriver UG:s nuvarande ansvarige utgivare Ulf Johansson i ett blogginlägg.

LÄS ÄVEN: Läkare erkänner: tung medicinering till ’apatiska flyktingbarn’ trots att man visste att de simulerade