Det starka SD-fästet Trelleborg i södra Skåne har fått igenom ett förslag som kräver att anställda inom kommunen ska skaka hand. Trelleborgs moderata kommunalråd slår fast att invandrare ska ta seden dit de kommer.

I valet förra året ökade Sverigedemokraterna starkt i Trelleborg och nådde 25,26 procent av rösterna vilket gör partiet till det största i kommunen. Partiet har sedan dess genom oppositionsrådet Helmuth Petersén lagt en motion för att kräva att handskakningar inte ska anpassas efter hur nyanlända hälsar på det motsatta könet med anledning av kulturella eller religiösa skäl.

LÄS ÄVEN: Vägrade skaka hand med manlig chef – får 40 000 kronor i ersättning för diskriminering

Det var vid kommunfullmäktige på måndagen som motionen antogs med hjälp av Moderaterna som har haft hållningen att ”en handskakning utgör vanligt svenskt folkvett”. Motsätter sig en individ handskakningen kommer inte arbetet att bli aktuellt, rapporterar Kvällposten.

SD: ”Invandrare ska inte sätta dagordningen”

Petersén har vid flera tillfällen uttryckt vikten av att det är nyanlända migranter som ska anpassa sig och inte tvärtom. I motionen skriver han bland annat:

”Det är inte acceptabelt att invandrare och flyktingar sätter dagordningen för hur män och kvinnor hälsar på varandra i Sverige.”

LÄS ÄVEN: SD-krav på handskakning för anställning i kommun väntas gå igenom: ”Självklart ta seden dit man kommer”

Moderaterna: ”Ta seden dit du kommer”

När Moderaternas kommunalråd Mikael Rubin kommenterar det klubbade beslutet säger han att det handlar om att bevara traditioner.

– Jag säger som en ledamot sa: When in Rome, do as the romans – ta seden dit du kommer, sade Rubin till Kvällsposten.

LÄS ÄVEN: SD fick igenom förbud mot slöja i skånsk kommun