magdalena andersson

Foto: Raul Mee (EU2017EE), CC BY 2.0

Inrikes

Stark uppgång för Socialdemokraterna

Publicerad 12/23/2021
Annons

Sedan Magdalena Andersson tog över som partiledare och statsminister efter Stefan Löfven har partiet fått en skjuts framåt i opinionen.

I Novus decembermätning som släpptes för ett par veckor sen ökade Socialdemokraterna med nästan fyra procentenheter och fick ett stöd på drygt 29 procent.

I Ipsos sista mätning för året är det liknande siffror för S – 29 procents stöd, en uppgång med 3,5 procentenheter. Det är den högsta noteringen för S i Ipsos sedan sommaren 2020.

Även i mätningarna över svenska folkets förtroende för partiledarna gick Magdalena Andersson direkt upp på en förstaplats.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson ny statsminister – igen

– Då lyftes Socialdemokraterna mycket av yttre omständigheter. Det rådde politisk borgfred på grund av pandemin, regeringen fick mycket utrymme i medierna och oppositionen desto mindre. Nu lyfter S mer av egen kraft, och trots regeringskriserna, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, till DN.

Utöver Socialdemokraternas kraftiga uppgång är Kristdemokraternas tapp på 1,6 procentenheter det som står ut. Miljöpartiet klarar spärren precis denna gång medan Liberalerna ligger kvar under.

S 29 (+3,5)
M 20 (-0,6)
SD 20 (-0,4)
V 10 (-0,8)
C 7 (-0,6)
KD 5 (-1,6)
MP 4 (-0,7)
L 3 (+0,3)

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons