I maj beslutade Gill Kullberg, verksamhetschef för kvinnokliniken i Örebro län, att stänga förlossningen i Karlskoga. Beslutet sägs baseras på brister i patientsäkerheten för akut sjuka barn som uppstått på grund av nedskärningar och besparingar på annan vård.

Istället för att åtgärda bristerna valde alltså verksamhetschefen att stänga förlossningen. Stämningen på sjukhuset har enligt flera anställda varit mycket upprörd sedan beslutet fattades, då man oroar sig för att detta kan föranleda än fler nedläggningar.

LÄS MER: Förlossningen på Karlskoga lasarett läggs ned – besparingar orsak till beslutet

Nu när beslutet verkställts har den upprörda stämningen manifesterats i en stor demonstration. Nära 5000 personer rapporteras ha samlats för att visa sitt missnöje.

Förlossningen stängde vid lunchtid på lördagen. Redan på förmiddagen samlades tusentals på torget i Karlskoga, för att sedan gå i ett gemensamt tåg genom staden till förlossningen. Målet är att få politikerna att häva beslutet.

En Facebookgrupp som bildats till stöd för att låta förlossningen vara kvar har samlat nära 12 000 personer, vilket motsvarar nästan halva Karlskogas befolkning.

Utanför BB hölls tal och folkmängden slöt upp i ramsor och slagord, bland annat hördes: “Vad ska vi ha? Förlossningen kvar!” och “Vad ska vi stoppa? Tystnadskulturen!” Skyltar med ”En bil är inget BB” och ”#Make föda normalt again” syntes bland demonstranterna.

Till folkets jubel proklamerade Karlskogas utvecklingschef, Kalle Selander:

– Hade jag varit här som privatperson och inte tjänsteman, så hade jag inte varit så politisk korrekt utan hade sagt: Se för fan till att öppna förlossningen i Karlskoga igen!

Regiondirektör Rickard Simonsson har i intervju med SVT försvarat beslutet men samtidigt beskrivit utvecklingen som ett misslyckande. Bland annat säger han:

– Det är bra att vi har verksamhetschefer som står upp för patientsäkerheten, samtidigt känner jag att vi i den yttersta ledningen misslyckats med att ge de förutsättningar som behövs för att driva verksamheten.

I Karlskoga är socialdemokratin fortfarande stark, även om Sverigedemokraterna fick näst flest röster i förra årets val. Möjligen kan utvecklingen nu bli densamma som i Västernorrland.

Hösten 2014 gick Socialdemokraterna till val med löftet att behålla tre akutsjukhus i Västernorrlands län. Ett år senare lade samma politiker ner BB och all akutkirurgi i Sollefteå med resultatet att stödet för Socialdemokraterna rasade från 47,8 procent till rekordlåga 13,8 procent.