Italiens president Sergio Mattarella vägrade erkänna en minister i den nya italienska regeringen och hindrar därmed premiärminister Giuseppe Conte att bilda regering. Det fick Conte att avgå och istället tillsätts nu den EU-vänlige Carlo Cottarelli med gedigen bakgrund i IMF. Nu nalkas nyval i höst eller början av nästa år.

I det italienska valet nyligen vann EU- och invandringskritiska partier makten, vilket Samhällsnytt rapporterat om. Efter valsuccén där Lega respektive Femstjärnerörelsen rönte massiva framgångar påbörjades arbetet med att ta fram en regering som återspeglade det italienska folkets vilja. Förhandlingarna drog ut på tiden men efter 80 dagars dödläge utsågs slutligen Guiseppe Conte till premiärminister – ett namn som hade föreslagits av de två partierna som vann valet.

Vägrade godkänna nomineringen
Men när Conte skulle formera sin regering och nominerade ekonomen Paolo Sanova, som tidigare pratat om att Italien ska lämna euron, vägrade Italiens president att godkänna nomineringen.

Presidenten i Italien har främst representativa och ceremoniella uppgifter men ska formellt sett utnämna ministrar i regeringen efter förslag från regeringschefen. I detta fallet vägrade alltså president Mattarella att godkänna den EU-kritiske Sanova, varför Italien nu står inför en regeringskris.

Agerandet ”utan motstycke”
Mattarellas agerande har väckt starka känslor i Italien och krav på riksrättsprocess har höjts, skriver the Independent. Enligt tidningen är Mattarellas agerande ”utan motstycke” i närtid. Ledarna för Lega samt M5-rörelsen tog avstånd från presidentens veto och fördömde vad de menade var inblandning från Tyskland, kreditvärderingsinstitut och finanslobbyn. Ledaren för M5-rörelsen, Luigi Di Maio, kräver också riksrättsprocess mot Mattarella.

– Vi var några få steg från att bilda en regering och vi stoppades för att det fanns en minister i vårt kabinett som kritiserade EU, sa Di Maio.

– Jag vill att denna kris tas till parlamentet… och att presidenten prövas, sa han till RAI.

Riksrätt enligt artikel 90
Enligt Di Maio kan artikel 90 enligt grundlagen användas mot presidenten som tillåter parlamentsledamöterna att rösta om presidenten begått ”landsförräderi”. Om en majoritet röstade för skulle deras förvaltningsdomstol kallas in för att avgöra om presidenten ska ställas inför riksrättåtal.

Mattarella erkände att han stoppade EU-kritikern Sanova i ett tal i TV där han menade att ”finansministern utgör ett omedelbart budskap av förtroende eller alarm” för de finansiella marknaderna och därför kunde han inte acceptera en minister som kan ”provocera fram Italiens exit från euron”. Samtidigt hävdade han att han inte var orsaken till regeringens fall.

Tillsätter en pro-EU finansman istället
I rak motsats valde president Mattarella att utse Internationella valutafondens seniora tjänsteman Carlo Cottarelli till interim premiärminister, som formerar en teknokratisk regering. Cottarelli är känd som ”Mr Scissors” på grund av att han skär ner på offentliga utgifter.

Opinionsundersökningar har visat att Lega, som vann 17 procent i valet i mars, skulle se deras stöd kraftigt stärkas medan M5:s stöd fortsatt skulle vara starkt.

– Om vi inte är fria att avgöra är det bäst att gå tillbaka till ett val, sa Legas partiledare Salvini till en grupp supportrar i söndags.

– Vi är inget fritt land utan har begränsad självständighet, fortsatte han enligt Washington Post.