vaccin spruta

Pixabay

Inrikes

Staten: Äldre ska covidvaccineras en gång om året

Publicerad 12/22/2022
Annons

På torsdagen meddelar Folkhälsomyndigheten att man från och med mars kommer rekommendera att vaccination mot covid-19 kommer innebära två påfyllnadsdoser per år för personer 80 år och äldre, och för personer 65 till 79 år samt yngre med riskfaktorer rekommenderas en dos per år.

Enligt myndigheten har vaccinationsgraden varit hög i Sverige under pandemin och de grupper som rekommenderats vaccination har i stor utsträckning följt råden och påstås ha fått ett bra skydd.

LÄS ÄVEN: Pfizer erkänner: Covid-vaccin testades aldrig för överföring

Men då äldre utvecklar ett något sämre immunsvar efter vaccination och immuniteten avtar snabbare än hos yngre friska ska denna grupp ha ett större behov av påfyllnadsdoser. Man anser att det även framöver kommer att vara viktigt med påfyllnadsdoser för äldre och personer i riskgrupp.

Personer som är 80 år och äldre samt personer som bor på särskilda boende för äldre (SÄBO) rekommenderas att under 2023 vaccinera sig med två påfyllnadsdoser per år – en under våren och en inför höst-/vintersäsongen, med sex månaders intervall mellan doserna.

Personer som är 65–79 år samt yngre personer med riskfaktorer rekommenderas att vaccinera sig med en påfyllnadsdos inför höst/vintersäsongen 2023. Regionerna rekommenderas även att tillhandahålla möjlighet till ytterligare en påfyllnadsdos för dessa grupper. Dosen bör tas med sex månaders intervall till den rekommenderade dosen inför höst-/vintersäsongen. Exempel på medicinska riskfaktorer är fetma, diabetes, nedsatt njurfunktion eller högt blodtryck.

Den nya rekommendationen gäller från den 1 mars 2023 och tills vidare. Nuvarande rekommendationer gäller fram till dess.

LÄS ÄVEN: Regeringen: Säg åt anhöriga att vaccinera sig

Hur rekommendationerna för personer yngre än 65 år, som inte är i riskgrupp, kommer att se ut efter den 1 mars kommer Folkhälsomyndigheten att besluta i början av 2023.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons