Det råder brist på handsprit i landet på grund av coronakrisen. Företag såsom Absolut Company och SEKAB beslutade att skänka etanol till företag som tillverkar handsprit/desinfektionsmedel för att snabbt kunna få upp volymen. Men nu går branschorganisationen Kosmetik- och hygienföretagen ut och berättar att staten lägger på skyhög skatt på etanolen.

Kosmetik- och hygienföretagen är en branschorganisation för företag som importerar, tillverkar eller marknadsför kemisk-tekniska konsumentprodukter som kosmetik och hygienprodukter, tvättmedel och rengöringsmedel. Organisationen har närmare 150 medlemsföretag.

I ett pressmeddelande igår skriver de följande:

Skatteverket måste omedelbart ge dispens till företag om vi ska få mer handsprit! Företag som the Absolut Company och SEKAB har beslutat skänka etanol till företag som tillverkar handsprit/desinfektionsmedel för att vi snabbt ska kunna få upp volymen. Majoriteten av de tillverkande företagen är dock, enligt skatteverkets regelverk, inte ”skattefri förbrukare” av etanol då de normalt köper etanol som redan är denaturerad (gjord odrickbar).

Därför måste de bolag som skänker etanol betala 600 kr/liter till Skatteverket. Detta innebär alltså 120 milj kr i skatt för 200,000 liter. Det är således inte görbart.

Skatteverket måste därför omedelbart tillse att företag som tillverkar handsprit/denaturering ges statusen av ”skattefri förbrukare” under någon eller några månaders tid. Vi och andra har påpekat detta för Skatteverket och inväntar ett skyndsamt svar.

Folk reagerar på beskedet: