slottsruin kronoberg

Foto: Martin Grädler

Inrikes

Staten stänger ner Kronobergs medeltida slottsruin

Publicerad 12/5/2022
Annons

Statens fastighetsverk, vars uppdrag är att bevara och utveckla statligt ägda kulturhistoriska fastigheter, har beslutat att stänga ner Kronobergs slottsruin. Myndigheten menar att det inte är säkert att vistas i ruinen – och att ”pengar saknas” för att åtgärda problemen.

Från och med den 1 januari 2023 kommer Kronobergs slottsruin att hållas stängd för besökare. Slottsruinen är i dåligt skick och fastighetsägaren, Statens fastighetsverk, kan inte garantera säkerheten.

– Tyvärr är slottsruinen i mycket dåligt skick och inte säker att vara i. Vi har tillskjutit extra pengar för att hålla ruinen öppen under 2022 men från och med den 1 januari 2023 måste ruinen stänga eftersom vi inte längre kan garantera säkerheten, säger Maria Uggla, pressekreterare på SFV, till Smålandsposten.

Att göra ruinen av 1400-talsslottet säker igen hade kostat cirka 40 miljoner kronor – pengar som myndigheten menar saknas. Detta trots att Växjö kommun erbjudit sig att skjuta till 10 miljoner kronor för att kunna hålla den medeltida borgens ruin öppen för alla historieintresserade invånare.

LÄS ÄVEN: Portal till anrikt hotell riven

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1249”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons