Stefan Löfven 9345

Genrebild gäng/Stefan Löfven. Foto: Polisen/Faksimil Facebook

Inrikes

STATISTIK: Se polisens siffror över skjutningar och mord

Publicerad 8/4/2021
Annons

Samnytt har tagit del av polisens senaste statistik över antalet skjutningar i år. Siffrorna visar även antal mord samt skadade genom skottlossningarna. Regeringen har slagit fast att 2021 blir ett ”leveransår” då utvecklingen vänder – men polisens siffror visar ingen nedgång i antal döda och skadade under årets första sju månader.

Gängens skjutningar runt om i landet avlöser varandra och inträffar nu ofta flera gånger per dag. Den senaste tiden har Sverige bland annat bevittnat polismord i Göteborg, gangsteravrättning frisörsalong i Göteborg, två lekande barn som skottskadades i Stockholm, så kallad drive by-skjutning i Stockholm och en masskjutning intill ett köpcentrum i Kristianstad mitt på ljusa dagen där bland annat en kvinna i 60-årsåldern skadades allvarligt.

LÄS ÄVEN: Här mördas mannen i frisörsalongen

På tisdagen publicerade polisen statistik över situationen med skjutningar. Det framgår av siffrorna att fyra personer sköts ihjäl och 13 skadades i sammanlagt 34 skjutningar i juli i år. Det kan jämföras med juli 2020 när tre personer sköts ihjäl och 10 skadades i sammanlagt 33 skjutningar.

Nedan följer statistik över antal skjutningar, avlidna och skadade för januari och fram till 31 juli i år.

Statistik år 2020

Enligt Polismyndighetens statistik för år 2020 inträffade hela 366 skjutningar och i omkring hälften av dessa fall skadades eller dödades personer. Sammanlagt dog 47 personer och 117 skadades.

Det stora antalet skjutningar är en ökning med tio procent jämfört med år 2019. Nedan följer statistiken för 2020:

Nedan följer statistiken för år 2019:

Inrikesministern: ”2021 blir ett leveransår”

Tidigare i vår uppmärksammade Samnytt ett uttalande från inrikesminsiter Mikael Damberg (S) där han slog fast att regeringen är ”kompromisslösa mot gängen”. Men trots Dambergs ord visade nya siffror att föregående år gick till böckerna med ytterligare en ökning av skjutningar i landet.

Inrikesministern var däremot inte oroad över utvecklingen eftersom han menar att polisen är på frammarsch och att det snart blir snart blir fler poliser – detta trots att utbildningsplatser ekar tomma, vilket Samnytt uppmärksammat. Den rådande situationen med gängvåld parallellt med regeringens löfte om 10 000 fler polisanställda till 2024 har resulterat i att Polismyndigheten nu sänker kraven för att få in fler.

Enligt regeringen kommer 2021 bli ett år där utvecklingen med gängvåldet vänder.

– Det är ett fortsatt svårt läge men min sammanlagda bedömning är att vändningen kommer i år. 2021 kommer bli ett leveransår, sa inrikesministern vid en pressträff.

LÄS ÄVEN: Nytt rekord i skjutningar i Sverige – Damberg: ”Vi är kompromisslösa mot gängen”

Tycker du om det vi gör?

Donera då en slant till tidningen. Utan ditt stöd kan vi inte fortsätta att granska etablissemanget.

Du kan swisha 123 083 3350, fylla i formuläret nedan eller klicka här för övriga alternativ.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons