Kistor

Genrebild/Anders Tegnell

Inrikes

Statistiska centralbyrån: ”Ovanligt många” dog under första veckan i april

Publicerad 4/15/2020
Annons

Sedan en tid tillbaka har Statistiska centralbyrån börjat redovisa antalet avlidna i Sverige för varje vecka. Nu offentliggörs siffrorna för vecka 14. Samhällsnytt har tittat på statistiken och funnit att antalet avlidna är nästan dubbelt så högt som Folkhälsomyndighetens officiella siffror.

Att kontrollera den faktiska överdödligheten i befolkningen mot officiella uppgifter om avlidna i Covid-19 är ett sätt att få grepp om hur epidemin slår mot befolkningen i en situation när långt ifrån alla testas för coronaviruset samt en del avlider hemma och på äldreboenden och inte räknas in i statistiken.

Metoden som tidigare använts bland annat i Italien har visat att antalet faktiska dödsoffer för Covid-19 kan vara dubbelt så högt som officiellt uppges av hälsomyndigheterna.

Under Folkhälsomyndighetens presskonferens igår bekräftade Anders Tegnell att myndigheten i sin statistik inte räknar in fall av misstänkt Covid-19 där misstanken inte har bekräftats av laboratorieresultat. De avlidna testas inte heller för coronaviruset. Detta trots att samme Anders Tegnell tidigare lovade att Sverige skulle ha ”världens bästa och högsta dödsstatistik”.

LÄS MER: Anders Tegnell lovar: ”Vi kommer att ha världens högsta och bästa dödsstatistik”

Statistiska centralbyrån har räknat ut det genomsnittliga antalet avlidna i Stockholm under vecka 14 2015-2019 – där även året 2018 där ovanligt många dog till följd av en svår influensa ingår. I genomsnitt dog då 313 personer i länet.

Samma vecka 2020 – fr o m den 30 mars t o m den 5 april – har 584 stockholmare dött, vilket är 271 personer fler än genomsnittet. Därtill visar kurvorna att antalet avlidna går upp i år trots att det vanligtvis börjar det gå ner på grund av kommande sommarvärme och en minskning av vanliga förkylningsvirus:

Enligt Folkhälsomyndighetens officiella uppgifter har 183 personer dött av Covid-19 i Stockholms län under vecka 14. Det har tidigare visats att influensa- och vinterkräksjukans epidemier har slutat tidigare i år till följd av restriktionerna. Därför kan man anta att överdödligheten till följd av Covid-19 egentligen är ännu högre än vad som följer av diskrepansen mellan Folkhälsomyndighetens och SCBs siffror.

Enligt Fria Tider är Stockholms bårhus så pass fulla för tillfället att man har börjat transportera avlidna till Globen.

Tycker du denna artikel om corona var intressant?

Stöd då Samhällsnytt med en donation!

Du kan swisha 1) 123 083 3350, 2) fylla i formuläret nedan ?– eller 3) klicka här för övriga alternativ.

Tack på förhand!

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1073Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons