Kina7

Zhang Ruina aka Ronja Magnusson Östlund/Kinesisk flagga. Faksimil Facebook

InrikesUtrikes

Statlig kinesisk journalist censurerar svensk coronagrupp på Facebook

Publicerad 4/3/2020
Annons

Covid-19 (SARS-CoV-2) är med sina 15 tusen följare en av de största svenska grupperna om corona på Facebook. Gruppen tillåter dock inte kritik av Kina – länkar med kritik mot den kinesiska regimen tas bort. Idag kan Samhällsnytt avslöja att en av personerna bakom gruppen fick uppdrag av Kinas kommunistiska parti. ”Hon är bra på källkritik”, säger hennes kollegor.

Samhällsnytt har märkt att delningar på våra artiklar som innehåller kritik av den kinesiska regimens hantering av coronaepidemin systematiskt tas bort i en av de största svenska Facebook-grupperna om corona:

Vanligtvis har det skett med motiveringen: ”Ogiltig källa”:

När vi igår delade en artikel om att Kina köper upp australiensiska företag som sjunker i värde i spåren av krisen – en re-write från Daily Mail  – blockerades vi helt sonika fullständigt.

LÄS MER: Australien stoppar kinesiska staten från att köpa upp krisdrabbade företag

När Samhällsnytt tittar på vilka som driver gruppen finner vi en Ronja Magnusson Östlund, som även finns representerad med sitt kinesiska namn -张瑞娜. Det kinesiska namnet Zhang Ruina betyder Svensk vacker kvinna och ska ha getts henne av den kinesiska staten:

Enligt Zhang Ruina arbetar hon som journalist på China Daily – en engelskspråkig publikation med en upplaga på 900 tusen exemplar som ägs och drivs av Kinas kommunistiska partis publicitetsdepartement:

På sin presentationssida listar hon följande referenser från bland annat China Daily:

En snabb genomläsning av hennes uppdateringar på Facebook visar att Zhang Ruina är mycket aggressiv i sin propaganda av statlig kinesisk syn på coronaepidemin – men även på protesterna i Hongkong. Hon skriver bland annat att hon ifrågasätter demonstranternas människovärde:

Hon riktar även hård kritik mot en dokumentär om coronavirusets ursprung som nyligen sändes av SVT som hon menar är ”antikinesisk”:

Tidigare deltog Zhang Ruina i propagandakampanjen Okachi som spreds med hashtag #StayStrongChina. Propagandavideon kan ses på länken nedan:

Videon spreds även i hennes egna kanaler – däribland på ett Instagram-konto med det talande namnet Special narratives och till drygt 1000 följare på Facebook. Hon har dock inte alltid haft många följare. Expressens samt andra svenska tidningars publiceringar om epidemin i Kina i slutet av januari blev hennes språngbräda till popularitet i sociala medier i Sverige.

I Expressens artikel presenteras hon som svenska Ronja som är fast i karantän i Kina. Expressen skriver sparsamt om hennes bakgrund – att hon har flyttat till Kina för att plugga, men att hon numera arbetar. Tidningen utelämnar dock vad exakt hon arbetar med:

Skatteverket har ingen kännedom om henne efter 2017 då hon flyttat ut till Kina. Hennes sista adress känd för svenska myndigheter är i Peking. På sina sociala medier uppger hon dock att hon numera bor i Zhuhai – en stad belägen i närheten av Hongkong som hon bevakar.

Samhällsnytt har varit i kontakt med Julius Andreasson från Kristianstad som är en av administratörerna för gruppen Covid-19 (SARS-CoV-2). Han uppger till oss att Zhang Ruina blev admin i gruppen före honom samt att hon är bra på källkritik:

– Hon uppgav att hon var journalist, så hon är väldigt bra på det där med källkritik och referenser.

Andreasson har aldrig träffat Zhang Ruina personligen. Han menar dock att hon är ”trevlig”.

När Samhällsnytt kontaktar Zhang Ruina via Facebook uppger hon kort att hon känner till att Samhällsnytt har blockerats i gruppen och att vår artikel (om kinesiska uppköp av krisande företag i Väst – anm.)  är en konspirationsteori. Hon hotar även att hon ska ”gräva” i Samhällsnytt om vi går vidare med publiceringen om henne. Därefter avböjer hon att svara på några frågor om sin bakgrund eller nuvarande verksamhet och blockerar Samhällsnytts reporter.

Egor Putilov
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
551Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons