tomas-åberg-kollage
Inrikes

Statliga näthatsgranskaren Tomas Åberg förföljer pensionärer – tjänar tusentals kronor på utpressning genom domstolar

Publicerad 10/10/2019
Annons

Tidigare i veckan avslöjade Katerina Magasin att den statligt avlönade Näthatsgranskaren Tomas Åberg har en ny lönsam affärsidé. Han stämmer gamla och sjuka människor på skadestånd i civilrättsliga processer.

Stämningarna gäller uppgifter som personer spridit om bland annat Åbergs historik av allvarlig vanvård av djur. Åberg menar att dessa dragit hans namn i smutsen och skapat problem för honom att få jobb.

Många av de gamla personer som råkar ut för en förtalsstämning från Åberg känner obehag och oro över att hamna i domstol och törs inte annat än att betala för att slippa ställas inför skranket. Andra ger upp och betalar när de upptäcker hur svårt och ekonomiskt riskfyllt det är att bestrida en sådan här stämningsansökan.

En stämningsansökan kostar Åberg 900 kronor och i snitt erhåller han 10-15 000 kronor per anmälan. Pengarna är skattefria och någon utmätning för att få in dem behövs inte. Åberg har egna skulder på omkring 800 000 kronor som ligger som ärenden hos kronofogden, uppger Katerina Magasin.

LÄS ÄVEN: Såhär försökte Näthatsgranskaren sälja in sig till regeringen

Samtidigt har han fått över två miljoner skattekronor för att jaga svenskar med åsikter som han tycker är ”fel”. Ombudet för flera av de personer som Näthatsgranskaren anmält, juristen Ola Bengtsson, vittnar om Åbergs beteende.

– Motparten, den som stäms in, brukar bli orolig. Detta är ofta gamla människor, pensionärer, en del i 80-års åldern. De betalar hellre än att gå till domstol. Andra tar upp striden, men ger upp då dessa mål, med skadestånd och förtal, är svåra att hantera utan juridisk hjälp. Det kan alltså bli dyrare, väldigt mycket dyrare, säger Ola Bengtsson till Katerina Magasin.

Bengtsson berättar även att Åberg beter sig lögnaktigt och improviserar i rättegångarna.

– Men viktigast i allt det här är att han kommit på den här formen att tjäna pengar, att han har satt i system att berika sig på dessa ogrundade anmälningar han gör.

Näthatgranskarens förflutna som djurplågare
Tomas Åberg har, som Samhällsnytt tidigare berättat, en lång historik av vanskötsel av djur bakom sig. Detta ledde till att han belades med djurhållningsförbud efter att han låtit flera jakar på sin gård i Närke svälta och törsta ihjäl. Han hette då Bergström i efternamn men bytte namn i ett försök att undvika att dessa besvärande uppgifter ur hans förflutna uppdagades.

LÄS ÄVEN: Näthatsgranskaren Tomas Åberg mystiskt försvunnen från Aftonbladets ”Svenska Hjältar” efter avslöjanden om djurplågeri

Mira Aksoy
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
835Ryssland fick skulden för möjlig ukrainsk attack på civila
Annons