Statsminister Magdalena Andersson (S) passade under torsdagen på att förklara elkrisen för svenskar som inte ”har det riktigt klart för sig”.
– Om man har ett bundet elavtal behöver man inte vara lika orolig som om man har ett rörligt, sade hon uppfordrande.

Det var vid statsministerns frågestund i riksdagen under torsdagen som statsminister Magdalena Andersson fick frågor från Moderaternas partiledare Ulf Kristersson om vad hon tänker göra åt de skenande elpriserna.

– Bristen på el är dyr för alla svenska hushåll och den är skadlig för alla svenska företag, konstaterade Kristersson.

”Man kan ha ett fast elpris”

Men statsministerns lösning för de svenskar som oroar sig över det höga elpriset är att undvika att ha ett rörligt elpris.

– Det är med elpriserna och elräkningen precis som när man har bolån. Man kan ha bundna räntor och man kan ha rörliga räntor, sade hon.

– Så kan det vara med elpriset också. Har man ett fast elpris, då kommer man på kort sikt inte påverkas av att elpriset är högt just nu. Har man däremot ett rörligt elpris, ja, då får man en högre elräkning nästa gång den kommer.

Vill ”dämpa oron”

M-ledaren replikerade med att Anderssons svar att svenskarna borde ha bundna elpriser var ”lite magstarkt”.

– En regering har att lite större ansvar för energipolitiken än så, utbrast han.

Men Magdalena Andersson underströk att hon endast ville förklara hur elpriserna fungerar för dem som inte ”har det riktigt klart för sig”.

– Om man har ett bundet elavtal behöver man inte vara lika orolig som om man har ett rörligt, där ju elräkningen riskerar att bli högre, förtydligade hon.

– Det var för att dämpa oron för dem som har bundna avtal som jag beskrev situationen. Min bild när jag pratar med människor är att man inte alltid har det riktigt klart för sig.

Vill inte satsa på kärnkraft

Kristersson lyfte också upp att Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna och Liberalerna vill satsa på ny kärnkraft i Sverige och undrade om regeringen kan tänka sig att ändra uppfattning i kärnkraftsfrågan.

Men det är inte Magdalena Andersson intresserad av. Hon vill istället, precis som Miljöpartiet, att det byggs fler vindkraftverk. Statsministern hävdar dessutom att det inte är lönsamt att bygga nya kärnreaktorer, och att det inte är av politiska skäl som elbolag avstår från att satsa på kärnkraft i Sverige.