Mitt under coronakrisen där varje dags slås nya rekord över antalet döda har statsradion valt att sända  ett inslag i vilket man bekymrar sig över att inkomster för tiggare och andra EU-migranter sinar i coronatider varpå många återvänder hem till Rumänien.

Enligt Daniel från Rumänien som SR intervjuar på engelska utanför ett köpcentrum i Jönköping lyckas han att sälja endast enstaka tidningar för hemlösa numera. Innan coronaepidemin var det 10-20 stycken per dag.

Merparten av EU-migranterna uppges ha åkt hem till Rumänien och Bulgarien till följd av att tiggandet och samlandet av pantflaskor ger mycket lägre inkomster än tidigare.

Men det finns även ljuspunkter enligt statsradion. Region Stockholm har fattat ett beslut om att EU-migranterna ska omfattas av den svenska coronavården och ska erbjudas ”den vård de behöver”. Alla andra regioner i Sverige väntas följa beslutet.

Daniel vill inte åka hem trots lägre inkomster – eftersom han då kommer att tvingas tillbringa två veckor i karantän på grund av Rumäniens betydligt strängare coronaregler. Enligt sajten Worldometer har Rumänien i skrivande stund drygt 500 döda av corona – vilket är 4 gånger färre än i Sverige trots att Rumänien har dubbelt så stor befolkning.