YAsin 542

Instagram / FUP

Inrikes

Statsradions Årets artist åtalas i kidnappningshärva

Publicerad 3/23/2021
Annons

På tisdagen väcktes åtal mot flera gängkriminella i Stockholm efter bland annat en uppmärksammad kidnappning av en artist förra året. En av de åtalade männen är rapartisten Yasin som senast i helgen prisades av statsradion som ”Årets artist”.

Det handlar om hela 30 personer som åtalas efter en omfattande polisutredning som möjliggjordes efter att polisen med hjälp av Europol kunnat ta del av krypterade chattar tillhörande gängkriminella. Bland åtalspunkterna finns bland annat planer på mord, sprängningar och flera grova vapen- och narkotikabrott.

LÄS ÄVEN: Rapartist romantiserade kriminellt liv – kidnappades och förnedrades

I början av maj förra året kunde Samnytt rapportera om kidnappningen av den 18-årige förortsrapparen Nils Grönberg mer känd under artistnamnet ’Einár’ som två år i rad har rankats både som Sveriges mest och tredje mest populära artist med hundratals miljoner spelningar på Spotify och YouTube och 250 000 följare i sociala medier för sin musik som glorifierar gängkriminalitet.

Natten mot den 15 april ifjol lurades Einár ut och överraskades av ett stort antal personer som kidnappade honom. Samnytt kunde visa bilder från kidnappningen där det syntes hur gärningsmännen hade satt på honom en peruk, kvinnounderkläder och hundkoppel och höll knivliknande föremål upptryckt mot hans ansikte.

Kidnappningen

Yasin skulle lura fram Einár

Bland de 30 personernas som åtalas för flera olika brott finns 22-årige somaliskättade Yasin Abdullahi Mahamoud, mer känd som den Sverigetoppande rapartisten ’Yasin’. Han kopplas till ledarskiktet inom Rinkebygänget Shottaz och åtalas nu för stämpling till människorov.

Det framgår av stämningsansökan att Yasin i samråd med en gängkriminell har beslutat att föra bort och låsa in Einár i syfte att skada honom till liv eller hälsa och utpressa honom mellan 30-31 mars förra året. Detta kommunicerades med den gängkriminelle vännen genom det krypterade kommunikationssystemet EncroChat.

LÄS ÄVEN: Dags att tala klarspråk om Yasin och kulturvänstern

Enligt åtalet skulle Yasin lura Einár att tro att de skulle spela in musik tillsammans men samtidigt var gängkriminella redo att utföra kidnappningen. Yasin ska ha föreslagit att den bästa lämpliga platsen för kidnappningen skulle vara i samband med en bilresa och vid ett rödljus. Men planerna fick avbrytas på grund av hög polisnärvaro.

Ett par veckor senare, i mitten av april, ska det kriminella nätverket ha tagit hjälp av en annan rapartist för att lura Einár. Den här gången gick planerna i lås och Einár rånas på en Rolex-klocka och två guldkedjor.

LÄS ÄVEN: Rapartist från topp-10 häktad misstänkt för brutal avrättning

SR prisade Yasin som ”Årets artist”

I helgen blev Yasin tvåfaldig vinnare på statsradions musikgala P3 Guld. Rapartisten kammade hem priser för ”Årets artist” och ”Året hiphop/r’n’b”. Artisten kunde inte närvara på galan eftersom han sedan nyårsafton suttit frihetsberövad. Men trots detta väljer statsradion att mörka anledningen.

– Vi tittar på hans musik, inte på var han befinner sig i livet just nu, förklarade Anna-Karin Larsson, områdeschef för statsradion, i Expressen.

LÄS ÄVEN: Gängkriminelle rapparen Yasin blir ”Årets artist”

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
596Samnytt under hård attack med nya stämningar – varför alla Sverigevänner bör stötta
Annons