Statsradions häpnadsväckande råd: ”Överge” vänner som ifrågasätter makten
Nordegren och Epstein. Faksimil Facebook

Etablissemangsmedia har inlett ett brett angrepp mot så kallade konspirationsteorier och människor som tror på dem och ifrågasätter de etablerade sanningarna som kablas ut av makten. Enligt statsradions senaste råd till lyssnarna bör man ”överge” dessa personer – tom när de är deras närmaste vänner.

Det var i ett avsnitt av statsradions program Nordegren och Epstein i P1 som gjorde anspråk på att reda ut skillnader mellan så kallade konspirationsteorier och kritiskt tänkande som den häpnadsväckande rekommendationen gavs.

I ett samtal med den inbjudna gästen psykologen Mattias Lundberg avhandlades hur man ska bemöta personer som tror på ”konspirationsteorier” i sin närhet.

– Är det här en person som tenderar att sticka iväg även i andra sammanhang då tycker jag att du ska göra ungefär som man gör när man möter en björn i skogen – spela död eller backa långsamt därifrån, hörs Lundberg säga i inslaget.

”Det du måste göra tyvärr”

Vidare rekommenderar han att ta avstånd från sina vänner som ifrågasätter de etablerade sanningarna. Då flikar en av programledarna in:

– Men hon kanske blir jätteledsen, vi har varit vänner sedan vi var 15, och säger ”Louise, du kan inte svika mig, du kan inte överge mig, du är den enda som brukar förstå mig”…

– Jo, fast den här gången är det kanske det du måste göra tyvärr. De som ligger längst ut på den konspirationsteoretikerskala kan dränera väldigt mycket energi ur oss, slår psykogen fast.

Bred offensiv mot dem som tvivlar på officiella sanningar

På senare tid har etablissemangsmedia inlett en offensiv mot de så kallade konspirationsteorier och personer som tror på dem. Även MSB har släppt en hårt kritiserad rapport om konspirationsteorier – där i princip varje ifrågasättande av etablerade sanningar stämplas som suspekt och som ett hot mot demokratin.

Bland annat har version om ursprung av Covid-19 från ett labb blivit stämplad som en konspirationsteori. Oturligt dock  för rapportförfattaren och MSB har amerikanska statsapparaten svängt i frågan bara en månad efter rapportens publicering – och numera har labbläckan flyttats från avdelningen suspekta konspirationsteorier till legitima försök att hitta sanningen.

LÄS MER: Facebook häver förbud att diskutera labbtillverkat virus – efter klartecken från Biden

Ett annat exempel i närtid är den senaste dokumentären om Estonia som visat ett tidigare okänt fyra meter stort hål i fartygets skrov. Upptäckten framkallade panik inom svenska staten, medan estniska myndighetsrepresentanter anklagade Sverige för att mörka den verkliga orsaken till Estonias förlisning. Under nästa 20 år sedan Estonia-katastrofen kallades alternativa versioner av olyckan för konspirationsteori.

LÄS MER: Dokumentär avslöjar: Fyra meter stort hål i Estonia – avfärdades tidigare som konspirationsteori

Stötta Samnytt med Swish: 123 083 3350

Författare av texten

Egor Putilov

Kommentarer förhandsgranskas inte av Samhällsnytt och är inte redaktionellt material. Du är själv juridiskt ansvarig för det du skriver i kommentarsfältet.