Mitt under coronaepidemin som varje dag dödar tiotals svenskar väljer statstelevisionen att hylla kinesiska djurmarknader som anses ha orsakat denna och flera andra epidemier. Djurmarknaderna har öppnats igen under stark internationell kritik medan pandemin fortsätter att härja utanför Kina.

I programmet Utrikesbyrån som sändes igår kväll och ägnades helt åt kinesiska djurmarknader bjöd programledaren Johan Ripås in bland annat utrikeskorrespondenten Tilde Lewin, som har bott i Kina i fem år, samt två andra paneldeltagare.

Asiatiska djurmarknader är ökända för sin grymma behandling av levande djur och – på sistone – även som virusinkubatorer där mikroorganismer från djur som inte möts i naturen får förutsättningar att mutera och överföras till människa. Enligt forskarna är det just detta som redan har lett till SARS och även den nya coronaepidemin som hittills har skördat drygt 100 tusen människoliv globalt.

Trots detta erkänner Lewin i början av programmet att hon inte vill att de kinesiska djurmarknaderna ska stängas samt att hon ”älskar” dem:

Vidare relativiserar Lewin utan några kritiska frågor från programledaren att djurhållningen på marknaderna skulle vara något problem överhuvudtaget i Kina:

– Jag har inte den bilden, och mina vänner har inte den bilden heller.

Under avslappnade former diskuterar panelen diverse grymma sätt att döda och äta djur – bland annat att djur ofta äts levande i den kinesiska matkulturen:

– Till exempel finns det en rätt i Kina där man vill ha gälarna levande när fisken serveras på tallriken. Man tar fisken levande ur bassängen, doppar den i frityrsmet – och friterar stjärten medan huvudet lever. Du får in den så att du ser att gälarna lever, ögonen är fortfarande vid liv, men du kan äta fisken samtidigt.

Programledaren Johan Ripås kan inte hålla sig för ett lyckligt och upphetsat skratt vid beskrivningen samtidigt som han visar med händerna hur fisken som friteras levande skakar:

Sedan utbrister han entusiastiskt:

– Wow! Men det är därför att man vill… det är färskhetskänsla man vill åt!

Efter denna beskrivning går ordet till Lewin igen som hävdar att den kinesiska matkulturen är den ”rikaste och bästa i världen”:

Därefter får hon utrymme för att berätta mer ingående om varför det är så:

– Vår favoriträtt när man går hem sent en natt i Peking är blodsoppa med en massa inälvor som heter ”hår- och blodhärlighet”.

Programmet sänds under en tid då Kina försöker flytta bort fokus från virusets ursprung och den kinesiska regimens skuld i att omvärldens respons till pandemin har blivit försenad. Medan flera andra länder inklusive USA lägger ansvaret för virusets framfart på Kina, väljer statstelevisionen i Sverige att relativisera den bristande djurhållningen på kinesiska djurmarknader.

Förra veckan kunde Samhällsnytt berätta om att en journalist bosatt i Kina med uppdrag från statsägda China Daily rensar bort kritiken mot Kina i en av de största coronagrupperna på Facebook i Sverige. Enligt egen utsago har Tilde Lewin bott i fem år i Kina. Under denna tid frilansade hon som journalist åt flera svenska medier inklusive statstelevisionen.

Tidigare framkom det att den kinesiska regimen gärna styr utländska journalister i landet genom hot om indragna eller nekade visum. Bland annat blev Kina-experten och journalisten Jojje Olsson nekad visumförlängning och blev tvungen att flytta till Taiwan.