orban-annons-feat
Inrikes

Statstelevisionen i attack mot Dagens Industri – upplät annonsplats för Orban

Publicerad 7/1/2021
Annons

SVT går till storms mot att den ungerska regeringen får göra reklam för sin politik i svenska medier. DI som publicerat Orbans helsidesannons förklarar för statstelevisionen vad demokrati och pressfrihet är.

Den ungerska regeringen genomför just nu en annonskampanj i flera EU-länder där man presenterar sin politik och varnar för den vänsterliberala federala superstat som man menar att EU håller på att förvandlas till. I Sverige har annonsen publicerats av Dagens Industri, något som statstelevisionen riktar hård kritik emot.

”Är en demokratiskt vald premiärminister”

Enligt SVT bör den ungerska regeringen endast bevakas i kritiskt hållna reportage och inte ges eget utrymme i media. DI:s chefredaktör Peter Fellman reagerar starkt på SVT:s inställning som han menar kolliderar med grundläggande demokratiska principer och pressfriheten.

– Han är en demokratiskt vald premiärminister i ett EU-land. Vi är en liberal tidning som värnar friheten, förklarar Fellman i en videointervju med statstelevisionen.

Detta mot bakgrund av att Viktor Orban och hans konservativa Fidesz-parti stabilt regerar Ungern med stöd hos en majoritet av det ungerska folket – i kontrast till Sverige med en svag och nyligen avsatt minoritetsregering i färd med att försöka lösa ännu en regeringskris.

Lovar SVT att göra kritisk intervju med Orban

För att blidka kritikerna lovar Fellman SVT att man som kompensation för att ha publicerat den politiska reklamen ska försöka få till stånd en intervju med Orban. Den ska innehålla kritiska frågor om de åsikter som kommer till uttryck i annonsen.

I Belgien, där EU-administrationen har sitt huvudsäte, har media nekat Orban annonsplats. Man hänvisar till att man anser pressfriheten vara begränsad i Ungern och att ett bra sätt att markera mot detta är att svara med samma mynt.

Tidningen De standaard går ett steg längre och nekar inte bara publicering utan upplåter i stället den helsida som Orban beställt åt en egen redaktionell känga mot den ungerska regeringen. En tidning som i likhet med svenska DI valt att publicera helsidesannonsen är danska Jyllands-Posten.

Varnar för överstatlighet och massmigration

I annonsen, som i svensk version har rubriken ”Om den europeiska unionens framtid – Ungerns förslag”, varnar Orban för EU:s utveckling i riktning mot en överstatlig federation där allt fler höga beslutsfattare inte är valda av folket. Man vill se en återgång till en ordning där de nationella parlamentens beslut väger tyngre än de som fattas i Bryssel

Man varnar vidare för EU:s liberala migrationspolitik och de påfrestningar den för med sig. Dessa tillsammans med corona-pandemins efterverkningar beskrivs i annonsen som det kommande decenniets stora utmaningar för Europa.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1054Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons