försvarsmakten soldat krig vapen

Foto: Bezav Mahmod/Försvarsmakten

Inrikes

Statstelevisionen kampanjar för att ’ensamkommande’ ska få militär utbildning

Publicerad 4/21/2022
Annons

I ett inslag beklagar sig SVT över att det krävs svenskt medborgarskap för att göra värnplikten i Sverige, vilket en ensamkommande afghan påstås anse är olyckligt.

SVT-reportern Sofia Netskar har talat med afghanen Hayat Khan som bott i Sverige i snart sju år och väntar på svenskt medborgarskap. Man hävdar att då kriget i Ukraina startade aktualiserades frågan om hans vilja att strida för Sverige ifall landet skulle hamna i krig.

– Jag har sett hur Sverige har hjälpt Ukraina, hur Sverige försöker skapa säkerhet i hela världen. Tänk om ett sådant centrum för säkerhet skulle skadas. Jag tänker att det bara inte får hända, säger Hayat Khan.

Utan svenskt medborgarskap kan Khan inte gå en militär utbildning och därmed inte heller jobba militärt vid en eventuell invasion av Sverige, beklagar sig Netskar.

Rättigheter och skyldigheter

Då en person som strider för sitt land kan riskera sitt liv krävs att denne har svenskt medborgarskap, säger Michael Malm på totalförsvarsavdelningen på Försvarsmakten.

– Det här är en ganska gammal idé om att rättigheter och skyldigheter ska följa varandra. Det går att spåra till 1901 när värnplikten infördes. Då sa en stor rörelse att, om vi ska ställa upp för staten får staten ställa upp för oss. Genom rösträtt till exempel, säger Michael Malm.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons