SVT har gjort ett reportage om långtidssjuka i Covid-19 som lidit av sjukdomen i flera månader. Bland annat listar man nya symptom – att tånaglar på coronapatienter faller av. Men istället för att visa medkänsla utbrister den intervjuade läkaren i lyckligt skratt och menar att det är ”jättespännande om man tänker vad som händer i kroppen”. Tidigare har både statsminister Stefan Löfven och statsepidemiolog Anders Tegnell använt samma uttryck om lidande coronasjuka.

I reportaget framkommer att det finns en stor grupp av coronapatienter som inte tycks bli friska på flera månader, utan får ständigt nya allvarliga symptom. Ett av de nya symptomen som listas av statstelevisionen är när coronasjuka börjar tappar tånaglarna. Detta anser den intervjuade allmänläkaren på Torsviks vårdcentral på Lidingö Louise Eggimann är ”jättespännande”. Hon berättar entusiastiskt för statstelevisionen:

– Jag har haft en som tappat naglarna på fötterna… Oj, det har jag också haft! Det är så nytt så vi lär oss av varandra. På ett sätt är det ju jättespännande om man tänker vad som händer i kroppen, avslutar hon med ett halvkvävt skratt.

Eva Höglund som har varit sjuk i två månader och som också intervjuas i inslaget är först inte fullt lika övertygad om att det är spännande med Covid-19, men sedan låter sig övertygas och använder samma begrepp:

– Det är så många bottnar i detta virus! Det är spännande samtidigt som det är väldigt komplicerat.

Vidare i reportaget framgår att det inte är möjligt för långtidssjuka att få vård och att det är svårt att få läkartid ens hos en sådan läkare som Louise Eggimann. Eva Höglund hoppas dock på att hon till slut ska lyckas att komma på undersökning hos en specialistläkare. Statstelevisionen låter det vara osagt hur många månader det kan ta i det svenska sjukvårdssystemet:

Samtidigt kommer rapporter om att ledande politiker får den ”bästa coronavården” om de blir sjuka i Covid-19.

LÄS MER: Toppolitiker fick bästa coronavården: ”Som i gamla Sovjet”

Detta är inte första gången som ordet ”spännande” förknippas med sjukdomen. Den förste att lansera ordet var ingen annan än Folkhälsomyndighetens statsepidemiolog Anders Tegnell som redan i slutet av april meddelade att det är spännande att se hur viruset växer kring Stockholm.

LÄS MER: Anders Tegnell: ”Spännande” hur viruset växer kring Stockholm

Sedan var det statsminister Stefan Löfven (S) som kommenterade Sveriges exceptionellt höga dödstal med att regeringen valt en ”spännande väg”.

LÄS MER: Nästan 4000 döda i corona – Löfven: ”Spännande”

Samhällsnytt har kontaktat statsreportern Lotta Fahlberg som gjorde reportaget samt SVTs ansvarig utgivare Charlotta Friborg via mejl med frågor om hur etiskt försvarbart de anser att det är när en läkare utan några motfrågor kablar ut budskap att det är spännande att se på coronapatienternas lidande. I skrivande stund har vi inte fått något svar.