magda kent uffe

Foto (bakgrund): Aron Urb (EU2017EE)

Ledare

Statstelevisionen rycker ut till sossarnas försvar

Publicerad 1/10/2022
Annons

Alla kanske inte tänker på det men det sker ofta när en nyhet inte passar sossarna: då rycker statstelevisionen ut för att förminska eller skifta fokus från frågan. Så även med städ-gate hos Magdalena Andersson.

Några dagar före julafton fick polisen larm om vad man trodde var ett inbrott i nytillträdda statsminister Magdalena Anderssons villa i Nacka. Det visade sig dock vara ett falsklarm. Den invandrade städpersonalen hade inte förstått hur man larmade av. Däremot visade det sig att en av städarna var efterlyst, dels för att ha gått under jorden efter ett avvisningsbeslut för snart två år sedan men dels också för stölder på varuhus. 

Detta blev givetvis en stor nyhet men flera tyckare, som i vanliga fall hade blivit väldigt indignerade och spelat upprörda med krav på avgång, slätar nu över detta på samma sätt som de slätade över hitler-hälsningen från den socialdemokratiske ministern.

LÄS MER: Här gör s-ministern nazisthälsning

Får skandaler att försvinna

Sossarna har en imponerande förmåga att få skandaler att försvinna, hamna mellan stolarna eller bara ebba ut. Minns när några allians-ministrar fick avgå för att de inte betala den före detta TV-avgiften. Drevet gick i sosse-kontrollerad/inspirerad media och försvann inte. Men när en minister ses heila ebbar det bara ut. När en statsminister ertappas med städhjälp som dels är i landet illegalt, dels inte har arbetstillstånd och dels inte har kollektivavtal ebbar det bara ut.

I det senaste fallet där Magdalena Andersson alltså ertappats med en städhjälp som hon har förhållanden som hon och hennes parti säger sig vara starkt emot så lyckas hon och partiet även detta ebba ut. Anderssons pressekreterare sa till och med på frågan om det är lämpligt att på det här sättet anlita svart illegal städhjälp att ”det får var och en bestämma själv”.

Det i sig borde utgöra en stor nyhet i Sverige, men endast Samnytt rapporterade om det. Ni kan lyssna på samtalet nedan:

LÄS MER: Magdalena Andersson utnyttjade illegal städhjälp: ”Upp till var och en om man vill göra”

Statstelevisionen rycker ut

En av förklaringarna till sossarnas förmåga att klara sig hyfsat helskinnade är att statstelevisionen har en förmåga att ”råka” rycka ut för att minimera skadan eller skifta fokus till…oppositionen. Så även i detta fall vilket uppmärksammas på Twitter:

Att på detta sätt rycka ut för att rädda sossarna är rätt genomskinligt, men det är tveksamt om alla hinner uppfatta propagandan, så den är värd att uppmärksamma.

Operation ”rädda sossarna”

Personligen tror jag inte Andersson gjorde det medvetet. Jag anser inte ens att någon borde åläggas att närmare kontrollera en sådan status eller enskilda individer för att undvika att korsfästas i ett mediadrev. Det är löjliga krav som inte har med något att göra egentligen och media vet om det. Men de spelar dumma som alltid.

Men när det kommer till sossarna så kanske de pliktskyldigt måste rapportera om det, vilket de gjorde, men sedan sätts operation ”rädda sossarna” igång som vanligt. Tyckare som annars skulle låtsas va indignerade, som annars skulle blåst upp händelsen hittar nu på krystade ursäkter. Media, som om det vore en moderat eller SD:are skulle aldrig sluta skriva om det.

Men, i detta fall, liksom för heilande civilminister Ida Karkiainen drog kampanjen för att få bort det igång. Som ett brev på posten körde nu statsmedia sin vinkling – fokusera på Kristersson. Lyckas de få in lite oro i Moderat-lägret kanske det dämpar deras vilja att ta upp skandalen och signalera till andra att tagga ner.

För sossarna verkar inte störas nämnvärt av skandaler som skulle orsakat avhopp och avsked hos andra: Ygeman är tillbaka i värmen efter Transportgate, liksom Emma Lenartsson. Heilande ministern Ida Karkiainen sitter kvar och nyheten har lagt sig.

Och nu ebbar städ-skandalen kring statsministern ut – medan, eller kanske på grund av att, SVT fokuserar på oppositionen.

Redaktionen
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons