bli-inte-lurad-sr-feat
Inrikes

Statstradion puffar för S-regeringens ”Bli inte lurad”-sajt inför valet

Publicerad 7/29/2022
Annons

Samnytt har tidigare rapporterat om sajten ”Bli inte lurad” som den socialdemokratiska regeringen gett den nya Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) i uppdrag att skapa med syfte att framställa regeringskritik i valrörelsen som desinformation och påverkanskampanjer från främmande makt. Nu får regeringen draghjälp från statsradion med att göra reklam för sajten och ge den en aura av opartiskhet.

Sajten har fått kritik, inte bara för att vara politiskt vinklad genom att misstänkliggöra vissa oppositionella åsikter utan också för att på ett sätt som många ser som löjeväckande varna för humor och memes med katter som exempel på otillbörlig valpåverkan. ”Skratt kan skada” den svenska demokratin framhåller MPF å S-regeringens vägnar – i synnerhet om det är rödgröna politiker som blir utskrattade.

LÄS MER: Johanssons nya myndighet varnar för ”memes med katter”

SR ger regeringssajten sken av opartiskhet

Inför det stundande valet rycker nu statsradion ut för att ge S-regeringens sajt ”Bli inte lurad” draghjälp och ett sken av opartisk objektivitet. ”Desinformationskampanjer kan skada det svenska samhället” basunerar man ut samtidigt som knattret från ett tangentbord i bakgrunden ska symbolisera någon som sprider etablissemangskritik på nätet.

Samtidigt är det oklart vem det är man tror ska ha nytta av uppmaningen att inte låta sig luras. De personer som statsradion intervjuar i inslaget uppger att de redan är källkritiska, dubbelkollar uppgifter och källor med mera för att försäkra sig om att det som påstås inte är fejk news.

Varnar för Ryssland och Nato-motståndare

Sveriges Radio väljer ändå att uppmana sina lyssnare att gå in på den av regeringssajten inför valet upprättade sajten ”Bli inte lurad” vars guider och tips på hur man ska tänka när man tar del av nyheter rekommenderas.

Ryssland pekas särskilt ut som en aktör som vill skada den svenska demokratin, liksom kritik mot Sveriges ansökan om medlemskap i Nato. Man varnar för att polariseringen i samhället – det vill säga att det finns åsikter som inte överensstämmer med etablissemangets – ökar under ett valår och att det är något negativt eftersom det kan utnyttjas av främmande makt.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
590Man ihjälskjuten vid idrottsplats – ”Man vill flytta från Stockholm”
Annons