I samband med de vänsterextrema upploppen i USA och Europa har man även gett sig på statyer som man av olika anledningar anser är olämpliga. Trots att det hela sker under förevändningen att det skulle handla om polisvåld och Black Lives Matter, kan en av statyerna som snart tas ned vara av mannen som såg till att slaveriet avskaffades i USA.

I Boston har stadens borgmästare Marty Walsh efter en namninsamling uttryckt sitt stöd för att ta ned en staty av president Abraham Lincoln tillsammans med en befriad slav.

Statyn är en kopia av minnesmärket över slavarnas frigörelse i Washington och visar hur Lincoln befriar mannen från slaveri. Men enligt namninsamlingen representerar den i stället att svarta fortfarande står under någon annan då Lincoln står upp och den befriade slaven står på knä.

”Det står att det är en staty som ska representera frihet. Men, för mig, representerar den undergivenhet”, säger Tory Bullock som startade namninsamlingen.

Bullock vill se att statyn ger plats åt en ny sådan som representerar jämlikhet.

LÄS ÄVEN: Efter våldsamheterna – nu ska London rensas på ’olämpliga’ statyer

I förra veckan togs huvudet av från en staty föreställande Christofer Columbus i Boston.

Bristande historiekunskaper

Medan attackerna och vandaliseringen av statyerna hittills varit godtycklig, och våldsverkarna i många fall inte har en aning om vilka dessa föreställer, har CNN satt ihop en lista på statyer och namn på platser de betecknar som ”oförlåtliga”.