Under Kanadas nationaldag, den 1 juni, rev demonstranter ner statyer av drottning Elizabeth II och den tidigare brittiska regenten drottning Victoria, i Winnipeg. I Montreal vältes även en staty av den brittiske upptäcktsresanden James Cook. Dessutom vandaliserades ett flertal katolska kyrkor och på många platser halades den kanadensiska flaggan ned till halv stång.

Kanada, som tidigare var en brittisk koloni och idag är en del av det brittiska samväldet, har på senare tid skakats om av upptäckterna av närmare 1 000 omärkta gravar som kopplas till katolska internatskolor där barn ur ursprungsbefolkningen tvångsinternerades med början på 1800- och långt in på 1900-talet. 1920 blev det obligatoriskt för ursprungsbefolkningen att skicka iväg sina barn, den som vägrade bestraffades med fängelse.

Den hår upptäckten har av aktivister tagits som intäkt för att, med förebild från de aktioner som Black Lives Matter i USA iscensatt, bland annat vandalisera statyer och kyrkor.

LÄS ÄVEN: Ny lagstiftning ska skydda statyer och monument från vänstermobbar

Motdemonstrant greps av polisen

Demonstranterna jublade och skanderade ”no pride in genocide” (ingen stolthet i folkmord) när statyn av drottning Victoria, från 1904 revs ner. Enligt lokal media arresterades endast en person i samband med demonstrationerna, enligt uppgift var det en motdemonstrant som försökte stoppa vandaliseringen.

En närliggande staty av drottning Elizabeth II revs också ner.

Den brittiska regeringen fördömer vandaliseringen av statyerna men en talesman säger samtidigt att: ”Våra tankar är med Kanadas ursprungsbefolkning efter dessa tragiska upptäckter och vi följer dessa frågor noggrant och fortsätter att samarbeta med Kanadas regering i frågor som rör ursprungsbefolkningen”, skriver BBC.

I Victoria, BC revs en staty av den brittiske upptäcktsresanden James Cook. Detta av en grupp människor som att döma av videoupptagningar från händelsen mer utgjordes av vita kanadensare än ursprungsinvånare.

Cook hade ingen koppling till de katolska internatskolorna. Hans inblandning i landets historia består främst i att han var den förste som gjorde detaljerade kartor över den kanadensiska kusten.

LÄS ÄVEN: Katolsk homosexuell pedofilhärva i USA – över tusen pojkar och flera hundra präster inblandade

Omärkta gravar vid katolska internatskolor

Uppskattningsvis försvann över 4 000 barn, skriver Yle. Gravarna visar att många av dem dog. I slutet av maj hittades kvarlevorna av 215 barn i provinsen British Columbia, vid en skola som var verksam mellan 1890-1978. Några veckor senare upptäcktes kvarlevorna av ytterligare 715 barn i närheten av en katolsk internatskola i Saskatchewan. I torsdags hittades resterna av ytterligare 182 barn i omärkta gravar vid S:t Eugenes missionsskola i Cranbrook, British Columbia, uppger Utrikespolitiska institutet.

Tidigare elever vid skolan i Saskatchewan har vittnat om att flera av de döda är barn födda av unga flickor efter sexuella övergrepp från präster och munkar. Att barnen misshandlades har varit en offentlig hemlighet i Kanada i många år – något alla vet men inte talar om. Det fanns cirka 130 av dessa internatskolor spridda över landet. Systemet upphävdes helt först 1996.

LÄS ÄVEN: Björn Ranelid om svenska politiker: ”Landsförrädare”

Nationaldag med flaggan på halv stång

2008 bad Kanadas regering ursprungsbefolkningen formellt om ursäkt för det som skett med barnen. En del tidigare elever har även beviljats skadestånd av staten. I slutet av förra veckan uppmanade Kanadas premiärminister Justin Trudeau påven Franciskus att be om förlåtelse för övergreppen.

Sedan barngravarna uppdagats har minst fyra katolska kyrkor bränts ner i Kanada och åtskilligt fler vandaliserats. På många platser i landet halades flaggorna ned på halv stång för att hedra de döda barnen, bland annat på Fredstornet på parlamentsbyggnaden i Ottawa.