På onsdagen lämnade Stefan Löfven in sin avskedsansökan och har därmed påbörjat processen med att avgå från posten som Sveriges statsminister. Samtidigt börjar processen för att hitta hans ersättare och Centerpartiet ger grönt ljus till Magdalena Andersson (S).

– Det känns bra, sa Löfven under promenaden på väg till talmannen kontor.

Enligt Löfven vill svenska folket ha en snabb övergång och Magdalena Andersson påstås ha ett högt förtroende bland väljarna.

– Det är precis samma situation som när vi gick till omröstning om mitt förtroende. Det borde inte vara något annorlunda men det är andra partier som får ta ansvar för det.

Annie ger tummen upp

Löfven väntade med att lämna in sin avskedsansökan tills överenskommelsen med Centerpartiet var i hamn och i dag meddelade C-ledaren Annie Lööf att man kommer släppa fram Magdalena Andersson som ny statsminister.

LÄS ÄVEN: Magdalena Andersson vald till ny S-ledare – lovar knäcka gängen

– Regeringen följer det Centerpartiet har velat se, nämligen att förändra strandskyddet och stärka äganderätten för landets skogsägare. Därför kan vi tolerera Magdalena Andersson och trycka gul knapp i en statsministeromröstning, säger Annie Lööf till SVT Nyheter.

Upp till V

Efter Lööfs besked ligger fokus på Vänsterpartiet.

– Nu är det här en fråga mellan Magdalena Andersson och Vänsterpartiets ledning, säger Löfven.

Löfven säger att han är stolt över sina sju år vid makten och han kommer nu leda en övergångsregering fram till dess att en ny statsminister och en ny regering är på plats. Oavsett hur snabbt talmansrundorna avslutas kan riksdagen som tidigast hålla en statsministeromröstning under nästa vecka.