”De allvarliga omständigheter som världen befinner sig i för närvarande påkallar ökad kollektiv handlingskraft” – det säger statsminister Stefan Löfven med hänvisning till det påstådda klimathotet i ett videomanifest där ett antal världsledare propagerar för en intensifierad global grön politik under parollen ”The Future We Want.

Inleder videon gör gör Spaniens premiärminister Pedra Sanchez som uttrycker stolthet över vad FN har åstadkommit i form av globaliserad politik de senaste 75 åren. Men mer av detta behövs fyller Löfven i och nu är det grönt klimatfokus som ska gälla.

Därnäst är det Bangladeshs premiärminister Sheikh Hasina Wazeds tur. Att en ytterligare globalt samordnad politik krävs ”är mer uppenbart än någonsin” konstaterar hon.

Costa Ricas president efterlyser det han kallar ”en förstärkt multilaterism”. Sydkoreas utrikesminister Taeho Lee varnar för att om en sådan inte införs kommer decennier av utvecklig att gå förlorade, ett påstående som upprepas av Jordaniens utrikesminister Ayman Safadi.

Nya Zeelands premiärminister Jacinda Ardern instämmer och menar att ”Agenda 2030” i annat fall kan vara utom räckhåll, ett mål som uppges handla om att utrota fattigdom och svält men alltmer kommit att handla om klimatpolitiska åtgärder.

Tunisiens utrikesminister Othman Jarandi kallar nutiden för ett historiskt tillfälle att bygga om samhällena grönare och bättre i enlighet med den av FN framtagna devisen ”build back better” som också innebär att rusta sig inför hotet om den annalkande klimatkatastrof man tror ska komma, ett budskap som ordagrant upprepas också av Senegals utrikesminister Aissata Tall Sall.

Sydafrikas president Cyril Ramaphosa förtydligar att ”ribban nu måste höjas” …”för att bygga den framtid vi vill ha” avslutar Kanadas Justin Trudeau meningen. Sedan kör man varvet runt igen med budskapet att ”konkreta åtgärder nu vidtas” för att sätta planerna i verket.

Enligt Trudeau och Löfven kan man gå mycket längre i denna politik för ”den framtid vi vill ha” om världens ledare går samman. Videon avrundas med en vädjan till fler världsledare att ansluta sig till den globala planen.