stefan löfven leende
Inrikes

Stefan Löfvens lön höjs – igen

Publicerad 6/14/2019
Annons

Den 1 juli höjs statsministerns lön med 4 000 kronor per månad. Även övriga statsråd får en höjd lön. ”Vi följer den ekonomiska utvecklingen i Sverige och tittar på hur lönerna utvecklas i den offentliga sektorn”, säger statsrådsarvodesnämndenn ordförande Ove Nilsson.

Statsrådsarvodesnämnden bestämmer på uppdrag av riksdagen statsrådens arvoden och så kallade avgångsersättningar. Nu har man beslutat om ännu en höjning för statsministern och statsråden.

Efter höjningen blir Löfvens lön 176 000 kronor i månaden. Höjningen för statsråden blir 3 000 kronor och de får därmed 139 000 kronor i månaden.

Nämnden justerar lönerna en gång per år och den senaste höjningen förra sommaren låg också på 4 000 respektive 3 000 kronor.

LÄS ÄVEN: Tusenlappar i höjd månadslön för Löfven och regeringen – en hundralapp mer till pensionärerna

– Vi följer den ekonomiska utvecklingen i Sverige och tittar på hur lönerna utvecklas i den offentliga sektorn. Ibland tittar vi också på hur det ser ut i andra länder, framför allt de nordiska länderna. De ligger ungefär på samma nivå som svenska statsråd, möjligen ligger Island något lägre, säger Ove Nilsson.

– Vi tittar på hur det ser ut i andra länder och försöker göra en bedömning av vad som är rimligt och kan accepteras. Det är också en uppskattning av vad de gör för arbetet. Statsråden arbetar i princip dygnet runt, så det är ett väldigt speciellt och ansvarsfullt arbete. Därför har de också ganska höga löner.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons