Stegrud Merkel von der Leyen

T.v. Jessica Stegrud (SD), T.h. Angela Merkel och Ursula von der Leyen. Faksimil Facebook

Utrikes

Stegrud (SD) om EU:s nya ordförande: ”En socialistisk superfederalist”

Publicerad 7/17/2019
Annons

På tisdagskvällen stod det klart att Ursula von der Leyen från Tyskland blir nästa ordförande i EU-kommissionen. Den svenska EU-parlamentarikern Jessica Stegrud (SD) riktar kritik både von der Leyen – vars politiska vision hon menar är federalistisk socialism – och de svenska partier som röstat fram henne.

Von der Leyen kommer från samma parti som Tysklands förbundskansler Angela Merkel, kristdemokratiska CDU, och har haft flera tunga ministerposter i den tyska regeringen. Hon blir nu den första kvinnan på ordförandeposten i EU. I ett tacktal slog hon fast att ”målet är ett starkt Europa tillsammans”, rapporterar SVT.

För att bli vald krävdes 374 röster och von der Leyen lyckades med knapp marginal ta sig över den siffran när hon skrapade ihop 383 röster genom stöd från bland annat Moderaterna och Kristdemokraternas partigrupp EPP samt Socialdemokraternas grupp S&D.

”Socialistisk superfederalist”
I ett inlägg på Facebook kallar Sverigedemokraternas parlamentsledamot Jessica Stegrud von der Leyen för ”socialistisk superfederalist” och sammanfattar hennes politiska syn på ett antal centrala politikområden. Hon avslutar med att skicka en känga mot både Moderaterna och Kristdemokraterna i Sverige.

KLIMAT
Höjda och än mer orealistiska klimatmål genom CO2-skatt, styrda privata o offentliga fonder och implementering av en ”Europe climate law”. Europeiska centralbanken skall bli en ”climate bank” och ”Green deal for Europe within 100 days”.

JÄMSTÄLLDHET
Könskvoterade styrelser
Jämställdhetsintegrering
EU-lag gällande våld mot kvinnor

FÖRSVAR
Gemensamt försvar o majoritetsbeslut (dvs inga veton möjliga)

ASYL
Fortsatt ”humanitär politik”
Gemensamt tvingande asylsystem, ”värna asylrätten och fortsätta hjälpa ”fartygsmigranter”

SOCIALA REFORMER
Utöka sociala pelaren med minimilöner, ”barn och ungdomsgaranti” och gemensam europeisk arbetslöshetsförsäkring. Fonder baserade på EU-avgifter skall ”utjämna skillnader och omställningar”

FINANS/FÖRETAG
Gemensam och utökad monetär union – EURO etc
Styra privata investeringar mot klimatinvesteringar
Gemensam bolagsskattenivå
”Social capitalism”

Hon avslutar med;

”Economy that serves the people and not the other way around” och ”Vive l’Europe”

Min kommentar;
En superfederalistisk socialist. Det finns inget som helst ”lagom” med denna kandidat eller hennes syn på EU.

Och hon stöttas alltså av M och KD:s partigrupp.

https://www.facebook.com/jessica.j.stegrud/posts/716145015488522

SD: ”EU har förlorat sitt ursprungliga fokus”
På tisdagen publicerade SVT en debattartikel författad av europaparlamentarikern Charlie Weimers (SD) i vilken han slår fast att von der Leyen inte kommer med någon som helst förändring för att minska splittringen och hålla samman Europa på det sätt hon säger sig vilja göra.

”Vad som krävs för att stoppa splittringen i Europa är inte mer lagstiftning, reglering och större EU-budget, utan mer frihet, frihandel och en verklig lösning på migrant- och eurokrisen. EU har förlorat sitt ursprungliga fokus på frihandel och von der Leyen utlovar ingen förändring”.

Farage: ”Tack Gud att vi lämnar”
Europaparlamentets största parti Brexit Party med Nigel Farage i spetsen sparade inte på krutet när han tecknade sitt porträtt av den tyska kandidaten till ordförandeposten. Enligt Farage vill von der Leyen bygga en centraliserad, odemokratisk och föråldrad form av kommunism, där staten kontrollerar allt och de nationella parlamenten inte har någon som helst relevans.

– Jag måste säga att från vårt perspektiv är jag visserligen ganska glad eftersom hon just gjort Brexit mycket mer populärt i Storbritannien. Tack Gud att vi lämnar.

Simon Kristoffersson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1019”Ryssland redo för krig med Nato”
Annons