Steve Bannon, tidigare rådgivare åt president Donald Trump och före detta redaktionell ledare på den inflytelserika nyhetssajten Breibart, har gipits av polis misstänkt för bedrägeri. Pengar som han samlat in till Trumps valvinnande mur för att stoppa illegal invandring via Mexiko påstås ha använts till annat.

Uppgifterna kommer från det amerikanska justitiedepartementet. En federal åklagare granskar Bannon och ett antal andra personer med anknytning till det aktuella insamlingsprojektet ”Vi bygger muren”.

Man säger sig misstänka att en del av pengarna – runt en miljon av de sammanlagt 25 miljoner dollar som samlats in från cirka 300 tusen bekymrade amerikaner – i stället för att gå till murbygget använts av Bannon och hans associerade för att bekosta deras lyxliv.

För att dölja de personliga uttagen uppges falska fakturor ha skrivits ut med utgifter för evenmang som inte ägt rum. Det är ännu oklart hur mycket substans det finns i anklagelserna som kommer samtidigt som presidentvalskampanjerna går in i ett kritiskt skede. Bannon har i skrivande stund inte kommenterat anklagelserna.

Steve Bannon har ett förflutet som officer i amerikanska flottan och som bankman. Han ledde tidigare också den populära och inflytelserika konservativ nyhetssajten Breitbart News.

Bannon fungerade som Trumps kampanjchef inför presidentvalet 2016 där vallöftet om att bygga en mur för att stoppa den omfattande illegala invandringen och inflödet av tunga droger via Mexiko var centralt. Efter att Trump vunnit valet blev Bannon presidentens närmaste rådgivare och chefstrateg men lämnade dessa uppdrag 2017.