Donald Trumps före detta chefsstrateg Steve Bannon planer på att omvandla ett flera hundra år gammalt kloster till en konservativ tankesmedja stoppas av Italiens högsta administrativa domstol.

Klostret Certosa di Trisulti från 1200-talet ligger i provinsen Frosinone söder om Rom. Där ville man upprätta Dignitatis Humanae Institute som skulle fungera både som en tankesmedja och akademi för att skola framtida populister och nationalister samt försvara västvärldens judisk-kristna fundament.

Domstolens beslut innebär att man går på ett tidigare beslut från kulturministeriet och kör över ett godkännande av en regional administrationsdomstol.

LÄS ÄVEN: Steve Bannon startar stiftelse i Europa – utmanar George Soros inför EU-parlamentsvalet

”Ett politiskt motiverat skämt”, sa Bannon då han på tisdagen kommenterade beslutet som han menar är passande för ett utvecklingsland. Han menar även att den italienska regeringen är korrupt och inkompetent och avser att kämpa för att behålla klostret.

Det var protester från grannar till klostret som fick kulturministeriet att dra in tillståndet med hänvisning till ”en mängd oegentligheter”, vilket akademin förnekar.

Beslutet fick den lokale biskopen att jubla och säga att domstolen tagit rätt beslut genom att ge tillbaka klostret ”till Guds folk och hela samhället”.

LÄS ÄVEN: Trumps fd chefsstrateg till Sverige inför valet – ska samarbeta med SD

Enligt akademins grundare och ordförande, Benjamin Harnwell, utsätts man för behandlingen på grund av kopplingen till Steve Bannon och för stödet av före detta inrikesminister Matteo Salvini och dennes ”heroiska blockad av illegal invandring till Italien”.