koranen2

Foto: Habib M’henni.

Inrikes

Stiftelsen Doku – ett ’Expo’ för den jihadistiska miljön i Sverige

Publicerad 7/12/2018
Annons

Bakom stiftelsen står Magnus Sandelin, journalist och författare, Sofie Löwenmark, journalist, Johan Lundberg, docent i litteraturvetenskap, samt Peter Gustavsson, advokat.

Det var i tisdags stiftelsen öppnade upp sin Facebooksida med en presentation av verksamheten och vädjan om donationer för att kunna göra verklighet av ambitionerna.

Sverige har enligt Säkerhetspolisen ”ett nytt normalläge” med växande extremistmiljöer. Det största hotet kommer från den våldsbejakande islamistiska miljön som på bara några år har ökat tiofalt, för att idag uppgå till drygt 2.000 personer. Ett par hundra av dem har varit i Syrien och Irak för att stötta terrororganisationen Islamiska staten och andra jihadistgrupper. Flera av dessa personer har återvänt till Sverige och fortsätter att verka för ideologin här. Propagandan för den jihadistiska ideologin har intensifierats, på nätet och i andra sammanhang. Ideologiskt övertygade personer från Sverige har begått terrorattentat, här hemma och utomlands. Utvecklingen är liknande i andra europeiska länder, och det är en utveckling som enligt forskare sannolikt kommer att vara under åtskilliga år framöver.

Därför behöver ljuset i ökad utsträckning riktas mot de här nätverken och individerna.

Vidare konstaterar man att det ”av olika anledningar” tog lång tid innan svenska medier på allvar började granska den här ideologiska miljön och även om läget förbättras på den punkten anser man att det fortfarande saknas en redaktion som enbart och långsiktigt fokuserar på den jihadistiska miljön i Sverige.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons