alkut-feat
Inrikes

Stjärnmäklaren lurade kunderna – levde lyxliv för pengarna

Publicerad 5/31/2023
Annons

För andra gången på kort tid utreds en fastighetsmäklare i Stockholm för grova ekobrott. Nyligen avslöjades att toppmäklaren Adam Farhoumand bakom fasaden ägnat sig åt grov ekonomisk brottslighet. Nu avslöjas ytterligare en stjärnmäklare för liknande brott. Båda har profilerats som omslagspojkar för lyckad integration i Sverige.

Det är 54-årige Emil Engin Alkut från Turkiet som nu väntar åtal för grova bedrägerier och grova bokföringsbrott kopplade till sin fastighetsmäklarverksamhet i Stockholm.

Upplägget har varit att ljuga för köpare och säljare och förfalska namnteckningar och köpehandlingar där köparen betalade mer än vad säljaren sedan fick. Genom att pengarna vid en försäljning först passerar ett så kallat klientmedelskonto som innehas av mäklaren kunde Alkut dölja för säljaren vad köparen betalat och behålla en del av köpeskillingen själv.

På det här sättet och genom att se till så att köpare och säljare aldrig träffades fysiskt har Alkut vid upprepade tillfällen tillskansat sig stora belopp som han sedan använt för privat lyxkonsumtion.

Vid ett tillfälle blåste han bostadskunden på 200 000 kronor och gick samma dag och köpte en bil åt sig själv. Bilen ligger nu ute på Byt Bil till försäljning för drygt en halv miljon kronor.

Galjonsfigur för lyckad invandring och integration

Alkut kom till Sverige från Turkiet på 70-talet. Han har i mediesammanhang framhållits som ett exempel på lyckad invandring och integration. Näringslivspodden ”I huvudet på en entreprenör” skrev följande i samband med att man 2020 intervjuade Alkut under rubriken ”Från Alby till Djursholm”.

”I säsongsavslutningen av I huvudet på en entreprenör träffar jag Emil Alcut: stjärnmäklaren som 23-åring och nyexaminerad mäklare köpte Ekenstams mäklarbyrå, och vände bolaget från kris till framgång. Sedan dess har Emil förmedlat över 5000 bostäder. Idag är det är inte ovanligt att han säljer objekt i hundramiljonersklassen. Vi pratar om hur hans talang för att sälja har förändrat hans liv, och om klassresan från Alby till Djursholm.”

Nu framträder en annan och mindre positiv bild av hur Alkuts klassresa i Sverige egentligen har gått till.

Tidigare dömd för ekonomisk brottslighet

Ekobrottsmyndigheten hade en längre tid haft ögonen på Alkuts mäklarverksamhet när man till sist ingrep. Detta sedan han 2009 dömdes för skattebrott och bokföringsbrott kopplat till sin verksamhet (Stockholms tingsrätt B 12389-08).

Han skulle egentligen ha dömts till fängelse men domstolen landade till slut i stället i villkorlig dom och tre veckors samhällstjänst. Den brottsligheten var inte något som ekonomijournalisten Edit Künstlicher på näringslivspodden ”I huvudet på en entreprenör” ansåg behövde nämnas i hennes hyllningsreportage.

Fallhöjden är hög när toppmäklaren nu fråntas sin fastighetsmäklarlicens och ställs inför rätta för grov ekonomisk brottslighet. Åklagaren vill även att Alkut beläggs med näringsförbud.

Andra avslöjandet på kort tid

Det är andra gången på kort tid som en toppmäklare i Stockholm som framhållits som exempel på lyckad invandring och integration avslöjas som egentligen simpla brottslingar och bedragare. För bara några veckor sedan kunde Samnytt berätta om hur Ekobrottsmyndigheten slagit till mot kändismäklaren Adam Farhoumand och hans företag Unik fastighetsförmedling. Han sitter nu häktad misstänkt för bland annat grov penningtvätt.

LÄS ÄVEN: Toppmäklare misstänks för grova ekobrott

I närtid har även i parallellfall avslöjats hur ett flertal toppadvokater med utomvästlig invandrarbakgrund visat sig vara en del av den grova gängkriminaliteten, åtalats och dömts för brott och fråntagits sina advokatlicenser.

Dubbla måttstockar i medierapportering

Rättegången mot den Alkut är inbokad till oktober i Stockholms tingsrätt. I motsats till när media var intresserade av att göra hyllningsreportage om honom, har han nu gjort sig oanträffbar för journalister.

I kontrast till hur Alkuts namn och invandrarbakgrund basunerades ut när han skulle porträtteras som framgångsrik entreprenör väljer media nu när han omskrivs som brottsling och bedragare att både mörka namn och invandrarbakgrund.

LÄS ÄVEN: Toppmäklare misstänks för grova ekobrott

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
782Polismästarens uppmaning till svenskarna: Bilda medborgargarden
Annons