jan-jonsson-l-84773
Inrikes

Stockholm stad satsar miljoner på IS-återvändares familjer: ”Barnen far illa”

Publicerad 2/13/2019
Annons

Det nya blågröna styret i Stockholm stad har beslutat budgetera fyra miljoner i skattepengar på ett ”stadsövergripande expertteam” och ytterligare pengar på en central social handlingsplan för att undvika att barn till dem som stridit för IS far illa. Det rapporterar SVT.

Kritik har sedan fenomenet med rekrytering av IS-terrorister i Sveriges ’utsatta’ förorter började uppmärksammas riktats mot att ungdomar med muslimsk invandrarbakgrund som rest till Syrien och Irak för att ansluta sig till IS har kunnat återvända till Sverige utan att några åtgärder vidtagits. Kritiken har också gällt att i de fall samhället gjort något har det inte varit att lagföra de återvändande terroristerna utan om sådant som att ge dem förtur till bostad, jobb och psykoterapi för bearbeta sina traumatiska upplevelser under bortovaron.

Nu hävdar det nya blågröna styret i Stockholms Stad att man lyssnat på kritiken. Man syftar då i första hand på larmen från de olika stadsdelarnas socialkontor gällande de många orosanmälningar som kommit in om att barn till återvändande far illa eftersom återvändarna inte får den stöd och hjälp de behöver för att sadla om från muslimsk terrorist till integrerad medborgare i det svenska samhället. För att råda bot på detta missförhållande avsätter staden nu ett antal miljoner skattekronor.

Fyra miljoner till socialt ”expertråd”
Fyra av dessa miljoner läggs på att sätta ihop vad man kallar för ett ”stadsövergripande expertteam/expertråd” som kan kallas in och sättas i arbete vid varje socialt larm och orosanmälan om att barn till återvändande IS-terrorister far illa. Bara förra året gjordes 38 sådana orosanmälningar, så behovet beskrivs som stort. Teamet ska främst bestå av personer från socialjouren och organisationen Framtid Stockholm Järva.

Socialborgarråd Jan Jönsson (L) lovar att ingen ska lämnas i sticket så som tidigare har skett, alla ska få hjälp, stöd och en social utredning. Insatserna ska också konsolideras så att får samma uppställning oavsett vilken stadsdel i Stockholm de återvänder till.

Finansborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) kompletterar med ett löfte om att de nya miljonerna ska garantera att man går från ”akademiska uppsatser om vad extremism handlar om” till konkret handling för att bistå IS-återvändarna.

Många återvändare att hantera
Mörkertalen är stora men man tror att runt 40 muslimska invandrare har återvänt till Stockholm de senaste åren efter att ha varit i Syrien och Irak och stridit för IS. I Göteborg som klassas som en av västvärldens mest profilerade rekryteringsstäder för IS rör det sig om ännu fler och för Sverige som helhet minst 150 personer. Ytterligare ett antal har bekräftats dött i striderna eller rapporterats saknade och förmodat avlidna. Hur många av dessa som har familjer med barn framgår inte.

Mats Dagerlind
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1057Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons