kungsgatan-daniel-hellden

Foto: Arild Vågen, CC BY-SA 3.0 / Frankie Fouganthin, CC BY-SA 4.0

Inrikes

Stockholms paradgata ska få miljöpartistisk makeover

Publicerad 9/8/2021
Annons

Enligt trafikborgarråd Daniel Helldén (MP) ska Kungsgatan i centrala Stockholm göras om där gångbanan ska breddas och hastighetsbegränsningen sänkas.

Med omkring 35 000 fotgängare per dag är Kungsgatan en av Stockholms mest livliga gator. Nu ska den södra gångbanan, från Sveavägen ner till Norrlandsgatan, breddas och bilarna få smalare körfält. Även två lastplatser ska höjas upp och bli en del av gångbanan.

Arbetet, som beräknas starta i början av 2023 och genomföras i etapper fram till sommaren 2025, kommer enligt Daniel Helldén innebära att gatan vid vissa perioder kommer vara helt avstängd och framkomligheten begränsad för både bilister och fotgängare.

– Under två års tid kommer det att vara ganska annorlunda i city. Det kan bli ganska rörigt, säger Helldén till DN.

Sänkt fart

Utöver de fysiska förändringarna ska hastigheten sänkas från 50 till 30 kilometer i timmen.

– En vanlig dag går det ändå inte i 50 kilometer i timmen på Kungsgatan. Att vi väljer 30 istället för 40 beror på att det ger oss möjlighet att göra utformningen för gångbanorna smartare, säger Helldén och syftar på att en hastighet på 40 kräver fler säkerhetsåtgärder.

Vidare kommer övergångsställena på sträckan mellan Sveavägen och Norrlandsgatan att förses med nya ramper för att se till att de nya hastighetsbegränsningarna följs.

Man har även tittat på möjligheten att göra Kungsgatan enkelriktad med undantag för buss, cykel, taxi och varuleveranser, men det är inget man gått vidare med i dagsläget.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
853Ökad russofobi i spåren av Ukrainakriget – ortodoxa kristna nekas handla
Annons