På drygt fyra år har Stockholms stads skuldsättning fördubblats – från 23 till 54 miljarder kronor. När man nu är nära att slå i skuldtaket på 60 miljarder vill styret höja detta till 75 miljarder samtidigt som man också avser sälja av fastigheter. Enligt finansborgarråd Anna König Jerlmyr (M) är läget ”allvarligt”.

Sedan valet i fjol styrs Stockholm av den forna alliansen och Miljöpartiet. Under mandatperioden innan dess hade staden ett rödgrönrosa styre med S, MP, V och FI.

LÄS ÄVEN: Alliansen i Stockholm stänger dörren för SD – samarbetar hellre med S och MP

Enligt Jerlmyr är skälet till situationen ”en lång period av stora investeringar som finansierats med upplåningar och som inte har haft tillräcklig kostnadskontroll”. Om inget görs nu riskerar stadens skuld att öka till 111 miljarder 2023 och ett sänkt kreditbetyg. Hon riktar även kritik mot det förra styret.

Utöver ett höjt skuldtak vill Jerlmyr nu också att staden säljer av fastigheter och nya investeringar måste prioriteras hårdare liksom kostnadskontrollen.

Ytterligare en åtgärd kan bli att sälja vissa kvarter inom allmännyttan till privata fastighetsägare. Styret vill även släppa in privata aktörer för investeringar i sådant som skolor och bostäder för äldre.