En forskare håller den här veckan seminarier för att väcka idén hos människor att överväga att bli kannibaler för att rädda klimatet.

Den kontroversiella idén framförs just nu vid mässan ’GastroSummit’ som pågår mellan den 3-4 september hos Stockholmsmässan. Enligt arrangörerna är mässan Sveriges gastronomiska forum och mötesplats för framtidens mat.

LÄS ÄVEN: Forskare: Inga onormala klimatförändringar bakom senaste årens sommartorka i Europa

En av talarna är beteendevetare Magnus Söderlund som är professor i marknadsföring vid Handelshögskolan. Han håller seminarier om möjligheten att bli kannibaler för att rädda klimatet. På måndagen medverkade forskaren i TV4 för att berätta mer om sina undersökningar.

”Viktigt att väcka frågan”
Enligt Söderlund finns det många svåra tabun bland allmänheten i västvärlden vilket gör det svårt för aktörer som vill slå sig in i människoköttsbranschen. Han har kommit fram till att människor i största allmänhet har svårt för döda människor vilket är något han insinuerar som märkligt ”eftersom människor mördar varandra ganska vilt över tiden”.

Vidare berättar forskaren att många är fast i tabun då det är sagt att man inte ska kränka en död kropp. Den tredje faktorn som försvårar för aktörer att etablera sig i den här branschen är att allmänheten är låsta i vad som tidigare har fungerat bra.

– Folk i allmänheten är lite lätt konservativa när det gäller att äta saker de inte är vana vid, berättar Söderlund.

Avslutningsvis slår forskaren fast att det är viktigt att väcka frågan för klimatet.

– Om vi nu ska vrida och vända på exakt varenda sten när det gäller olika klimat- och hållbarhetsfrågor är det i alla fall viktigt att väcka frågan, avslutar Söderlund.

”Kan man lura konsumenter att göra de rätta valen?”
På mässans hemsida säljer arrangörerna in seminarierna som något aktörer i livsmedelsbranschen inte bör missa. Besökarna ska få veta mer om ”livsmedelsutmaningar” och hur man ”kan lura konsumenter att göra de rätta valen”.

Framtidens mat: Maskar, gräshoppor eller människokött?

Är vi människor för egoistiska för att kunna leva hållbart? Är kannibalism lösningen på framtidens livsmedelsförsörjning? Har Generation Z svaren på världens livsmedelsutmaningar? Kan man lura konsumenter att göra de rätta valen? Frågorna inför framtidens matutmaningar är många. På GastroSummit får du några av svaren – men får också ta del av de senaste vetenskapliga rönen och träffa de ledande experterna.

LÄS ÄVEN: Polisen inspireras av Klimat-Greta ”för att öka förmågan i det brottsbekämpande arbetet”