Redan för en månad sen gjorde M i Stockholm klart att man hellre samarbetar med Miljöpartiet än Sverigedemokraterna. Nu släpper partiet på ett av de krav man lovade sina väljare för att blidka den förmodade samarbetspartnern Miljöpartiet.

Tiggeriförbud är en av många frågor SD drivit sedan långt tillbaka och Moderaterna sedermera kopierat. Då partiet gavs chans att göra verklighet av sina påstådda nyvunna ambitioner i riksdagen tillsammans med SD blev det dock ett nej.

Även på lokal nivå i Stockholm har Moderaterna påstått sig vara för ett tiggeriförbud, men då man efter valet nu siktar in sig på ett samarbete med Miljöpartiet släpper man det kravet.

– Det kan vara av symbolisk vikt för partier vi vill samarbeta med, säger Moderaternas gruppledare Anna König Jerlmyr till Dagens Nyheter.

Enligt König Jerlmyr förs nu samtal partierna emellan i stadshuset – något som även inletts på landstingsnivå.

– Moderaterna kommer inte att driva ett tiggeriförbud i samtalen om att få till stånd en majoritet. Det saknar stöd i Alliansen, de andra tre partierna vill inte ha det. Men vi ger inte avkall på nolltolerans mot illegala bosättningar och nedskräpning, säger Anna König Jerlmyr.

Så sent som i april uppgav König Jerlmyr i en intervju med DN att det enda hon tror hjälper mot illegala boplatser är ett tiggeriförbud.