löderups kyrka

Löderups kyrka. Foto: Johan Jönsson (Julle), CC BY-SA 4.0

Inrikes

Stöldvåg mot kyrkogårdar i Skåne – internationell liga misstänks

Publicerad 1/20/2021
Annons

Efter nyårshelgen upptäckte personal på Löderups kyrka att vattenkranar och gravdekorationer stulits. På polisen tror man att en stöldliga härjar i området.

Marie Ek, kyrkovaktmästare i Löderups kyrka, som upptäckte stölderna efter nyårshelgen uppskattar att det kommer att kosta församlingen ett par tusen kronor och en del arbete att få tillbaka vattnet.

– Man blir häpen. Småstölder sker lite överallt, det kommer vi inte ifrån, men en sådan här sak som kranar. Det är ofattbart faktiskt, säger Marie Ek till SVT Nyheter.

Stölderna har även orsakat oro hos församlingsmedlemmarna och gravrättsinnehavarna.

– Det är många som är häpna men framförallt oroliga. Gravplatsen känns ju helgad och man är väldigt mån om sina gravplatser. Plötsligt blir man orolig för att det försvunnit vaser, prydnadsföremål, allt som kan vara gjort av metall, säger Maria Olsson, kyrkoherde Löderups kyrka.

Många skånska församlingar drabbade

Senast i december drabbades bland annat Vittsjö kyrkogård av stölder. Enligt Maria Olsson vet man att att många församlingar i trakten och i Skåne drabbats, därför blev man heller inte överraskade då man själva utsattes.

Hon misstänker att det är en liga som åker omkring och härjar på Skånes kyrkogårdar, något även polisen misstänker.

– Under december och januari har det varit ett flertal stölder på kyrkogårdar i sydöstra Skåne. Det är företrädesvis kranar, mässingskranar som stulits. Men man har även varit på gravplatser och stulit ljus, ljusslingor, kopparhandtag från någon gravsten och så vidare, säger Patric Nihlén, kommunpolis Ystad.

På kranarna finns dock bara ett dåligt skrotvärde, därför tror man att det är någon annanstans än Sverige sakerna förs.

– För närvarande har vi inga uppgifter att gå på, det pågår ingen utredning i sig. Vi är intresserade av vittnesuppgifter. Jag har sagt det tidigare, det är lågt att stjäla på kyrkogårdar, säger Patric Nihlén.

Andreas Nilsson
Annons
Senaste nytt
Populärt just nu
1022Forskare: Smarta människor vaccinerade sig tidigare än andra
Annons