Statliga PostNord har upphört med att köra ut paket till vissa områden i Malmö. Orsaken är att det föreligger hög risk för ”rån och överfall”.

Ett sådant område är invandrardominerade Seved, som polisen tidigare beskrivit som laglöst land och ett område som måste ”tas tillbaka” från de kriminella gängen. Men i närområdet finns också laglydiga medborgare som nu reagerar starkt på att samhällsservicen dras in.

En av dem är Sylvia Ziegler, som nyligen förgäves väntade på att få sitt paket levererat av PostNord. När hon kontaktade företaget fick hon veta att hennes adress var ”spärrad”.

Någon förhandsinformation hade inte gått ut om detta. Kunder som beställer paket betalar för hemkörning men tvingas ändå ta sig till utlämningsställe och hämta försändelserna.

– Vad händer härnäst, ska inte ambulansen komma om jag får en hjärtattack?, undrar Sylvia när hon intervjuas av SVT.

Enligt PostNords regionchef Anita Nilsson, är spärrarna inlagda därför att man inte kan garantera förarnas säkerhet. Vanlig postutdelning sker fortfarande i de spärrade områdena men risken för att en chaufför med skåpbil full av värdefulla paket ska rånas och misshandlas anses vara högre.

Sylvia är emellertid inte imponerad av den förklaringen. Om PostNord anser att risken för rån och våld är hög får de i så fall anställa vakter, menar hon och påpekar att PostNord har ett ansvar att utföra den service de fått betalt av kunderna för.

Anita Nilsson på PostNord säger sig inte vara beredd att ändra beslutet. Däremot ska hon fundera på om företaget ska gå ut med information till de boende på spärrade adresser om att de inte längre får den service de betalar för.