➤ Åklagare i Genève har startat en undersökning efter att tre restauranger fått stopp i sina toaletter på grund av eurosedlar motsvarande omkring 800 000 kronor i avloppsrören. ”Vi är inte så intresserade av motivet men vi vill vara säkra på pengarnas ursprung”, säger åklagarmyndighetens talesperson Vincent Derouand.

Han påpekar dock att vare sig slänga pengar eller orsaka stopp i toaletter är olagligt. Det var tidningen The Tribune de Geneve som först rapporterade om det ovanliga fyndet och skrev att det var toaletten vid banken UBS kassavalv som det först blev pengastopp i. Några dagar senare fick tre närliggande restauranger sina faciliteter igentäppta av 500-eurosedlar.

Derouand uppger att två personer gått med på att ersätta restaurangerna för kostnaden för stoppet i toaletterna, varefter restaurangerna drog tillbaka den anmälan de gjorde när händelsen inträffade i maj.

Kontanterna konfiskerades
Kontanterna konfiskerades under utredningen och det var oklart vem som skulle få pengarna om de visade sig vara lagliga. Det fanns ingen omedelbar anledning att tro att pengarna är ”smutsiga”, säger Derouand.

Europeiska centralbanken uppgav förra året att de beslutat upphöra med 500-eurosedlarna på grund av oro över att dessa ofta används för illegala aktiviteter såsom penningtvätt.

Banken UBS har valt att inte kommentera ärendet.